Σελί-Καροπηγάδια-Κιλιστρίδι-Σκουλικαρέ-Σκιστής

0
2078

Πέτρα πολύ, λίγο νερό
και χώμα τόπους, τόπους
έτσαν΄ εμάς τα  μέρη μας
μα βγάνουν κιας αθρώπους

Κωστής Φραγκούλης

{play}/sound/HXOI_FYSIS.mp3|[AUTOPLAY]|#000000[BGCOLOR]|[AUTOREPLAY]{/play}

Ένα ηλιόλουστο πρωινό, ημέρα από εκείνες  που  δε σου κούει να κάτσεις στο χωριό,  μόνο σ’ αμπώθει η διάθεση να πάρεις δρόμο και  να σαλέψεις, ξεκινήσαμε τη βόλτα  προς τη Σκουλικαρέ .

Ο Ψηλορείτης με μπόλικα χιόνια ακόμη στι ράχες  του, μας συνόδευε μέχρι το Σελί ενώ  από κει και πέρα και μόλις μας  εβγόρισαν  τα Καροπηγάδια, νοιώσαμε λες και  φτάξαμενε  σε άλλο τόπο !

Η παγωνιά του χιονιού,  το άγριο ορεινό τοπίο  που συνθέτει το Κέντρος και ο Ψηλοερείτης, δίνουν  ξαφνικά  τη θέση τονε  στην ζεστή και ευχάριστη αίσθηση της νοτικής πάντας , της Γιαλιάς !

Άλλη αίσθηση,  άλλη θερμοκρασία, άλλο τοπίο, άλλος ορίζοντας…. άλλος κόσμος !

Η Γιαλιά είναι η περιοχή που κάποτε κατοικούσαν στα μετόχια της  μεγάλος αριθμός Μελαμπιανών προκειμένου να καλλιεργούν τα περβόλια, να σπέρνουν τα χωράφια, να βοσκίζουν τα ζώα , μα και να προστατεύονται από  τους καταχτητές, εισβολείς.

Εκεί και σε μια φυσική εσοχή που κάνει ο χάρακας  του Σκιστή,  οι Τέσσερις Μάρτυρες κρύβονταν από τους Τούρκους  μέχρι τη στιγμή που παραδόθηκαν και οδηγήθηκαν στο μαρτύριο τους.

Μπορεί σήμερα και για διάφορους λόγους να  έχει μειωθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, μπορεί τα μετόχια, οι πεζούλες, οι στέρνες και τα παραιτημένα  περβόλια να συνθέτουν εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης    όμως πρόβλεψη  μου είναι ότι στο μέλλον και  ίσως όχι στο μακρινό, ο τόπος αυτός και πάλι  θα παίξει καθοριστικό  ρόλο στην οικονομία της περιοχής. Αυτό γιατί τα  συγκριτικά πλεονεκτήματα  που συγκεντρώνει κυρίως στον τομέα του Τουρισμού και όχι μόνο,  είναι ικανά να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες αλλά και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για νέου τύπου  ανάπτυξη και οικονομική ευημερία. Αρκεί  να το  αντιληφθούμε και να προετοιμαστούμε εγκαίρως….

Ο διαχειριστής

Για την ώρα εμείς σας μεταφέρουμε τον  ήχο μα και τις πανέμορφες εικόνες από κείνη τη βόλτα, με την ελπίδα πως θα μπορέσετε να σας μεταδώσουμε λίγο από γαλήνη και την ανάταση ψυχής που και μείς βιώσαμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ