Απο την Εορτή των Αγίων μας

0
1859
ΜΕΛΑΜΠΕΣ

Με  θρησκευτική κατάνυξη  εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων   στις Μέλαμπες  εκεί , που ως γνωστό γεννήθηκαν , έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους ως κρυπτοχριστιανοί και πήραν την απόφαση για την μεγάλη ομολογία τους  για το υπέρ του Χριστού μαρτύριο .

Την παραμονή της εορτής εψάλλη   Πανηγυρικός Αρχιερατικός Eσπερινός και Ιερή Παράκληση  των Αγίων. Αργότερα έγινε αγρυπνία .

Την  ημέρα της εορτής  έγινε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία  με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη   της Ι. Μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο , τη συμμετοxή πολλών Ιερέων  και μεγάλου πλήθους πιστών .

Στη συνέxεια  τελέστηκε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο με ομιλήτρια εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου .

Παρά τις  δισκολίες του καιρού και το ψιλόβροχο που υπήρχε ακολούθησε η λιτάνευση  του  Ιερού Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του xωριού και μάλιστα στο σημείο που υπάρχει  μια από τις οικίες των Αγίων και που η Ενορία έχει αναπλάσει σε ιερό παρεκκλήσιο τους .

Τέλος  στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου  , προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές , που και φέτο ήλθαν από  κοντά  και  μακριά, ( από όλη την Κρήτη ) και που ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .

Ο εορτασμός έκλεισε το απόγευμα στην Πάνω Ρούγα με τον εσπερινό  της ημέρας, εις το παρεκκλήσιο  των Αγίων.

΄Ισως ο χώρος  αυτός μαζί με  ό,τι συνεχίζει να γίνεται στη μεγάλη εκκλησία τους στου Κλωνάρη  και ότι προγραμματίζεται να γίνει στο μέρος το οποίο βρίσκεται το δένδρο του υπεραιωνόβιου Πρίνου, που κατά την παράδοση  είναι το σημείο που υπήρχε η οικία ενός ακόμη εκ των Αγίων, δηλώνουν το τι αισθάνονται οι κάτοικοι του χωριού από παλιά μέχρι σήμερα για τη μεγάλη ευλογία που τους παρέχουν οι ομοχώριοι τους ΄Αγιοι .

Γενική πάντως ήταν η αίσθηση πως  ό,τι ζήσαμε αυτό το διήμερο  ήταν δικό τους  δώρο .

Ευxόμαστε σε όλους τους Μελαμπιανούς και μη , που όπως γνωρίζομε , τίμησαν και φέτο  τους 4 Μάρτυρες στα πέρατα του κόσμου – από την Κρήτη , την Αθήνα  μέχρι και την Αυστραλία – οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να  αξιώσουν όλους μας και του xρόνου .

Από την Ενορία Μελάμπων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

  http://www.youtube.com/watch?v=VyEQKa6rdMw&list=UUKJpT7RYM5yHrKZCbHjFBgw
http://www.youtube.com/watch?v=0tRhOt-osTQ&list=UUKJpT7RYM5yHrKZCbHjFBgw
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Οι απανταχού Μελαμπιανοί γιόρτασαν τους χωριανούς των Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες εκκλησίες των οποίων υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας και εικόνες των Αγίων ακόμα και στο εξωτερικό όπως εδώ στη Μελβούρνη που ζουν αρκετοί Μελαμπιανοί. Έτσι και εμείς τιμήσαμε τους Αγίους μας και κοντά σε αυτούς όλους τους Αγίους της Κρήτης. Σημειώνω εδώ ότι το φετινό ημερολόγιο της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης θα είναι αφιερωμένο σε όλους τους Αγίους της Κρήτης. Χρόνια πολλά σε όλους τους Μελαμπιανούς όπου κι αν ευρίσκονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ