Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

0
1727

Νέο Επιχορηγούμενο Πρόγραμμα ΠΕΠ-ΕΣΠΑ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με επιδότηση έως 60%.

 

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η προδημοσίευση για την προκήρυξη ενίσχυσης επιχειρήσεων στο πλαίσιο των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Το κονδύλιο που διατέθηκε είναι ύψους 433,5 εκ. ΕΥΡΩ, εκ των οποίων τα 22,5 εκ. ΕΥΡΩ προορίζονται για την Κρήτη.

Το πρόγραμμα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ επιχορηγεί τις υφιστάμενες επιχειρήσεις (εφόσον λειτουργούν πάνω από 2 έτη) για τους ακόλουθους τομείς:
-Εμπόριο (εμπορικές επιχειρήσεις)
-Υπηρεσίες (τριτογενής τομέας)
-Τουρισμός (τουριστικές επιχειρήσεις)
-Μεταποίηση (μεταποιητικές επιχειρήσεις)

Αναλυτικά τα αντικείμενα δραστηριότητας που θα επιχορηγηθούν (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) θα ανακοινωθούν με την έκδοση της επίσημης προκήρυξης του προγράμματος. Το ποσοστό επιχορήγησης για την περιφέρεια της Κρήτης ανέρχεται σε 50% για τις μικρές επιχειρήσεις και σε 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και οι υπό σύσταση επιχειρήσεις, ενώ δεν θα απαιτείται καθόλου η απόδειξη της ύπαρξης ιδίας συμμετοχής (ιδίων κεφαλαίων), όπως συνέβαινε σε παλαιότερα προγράμματα.

Ενδεικτικές Δαπάνες που επιδοτούνται:
-κτηριακές εργασίες
-αγορά νέων μηχανημάτων
-εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας
-συστήματα αυτοματοποίησης και διασφάλισης ποιότητας (ISO – Haacp)
-προβολή-προώθηση κά.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων είναι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της τελευταίας τριετίας να κυμαίνεται (κατά μέσο όρο) άνω των 20.000 ΕΥΡΩ (στο «Εμπόριο» και στις «Υπηρεσίες») και άνω των 30.000 ΕΥΡΩ (στη «Μεταποίηση» και στον «Τουρισμό»). Επίσης θα ισχύει η υποχρέωση της διατήρησης της απασχόλησης για δύο έτη μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, για όσους τελικά επιδοτηθούν.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει με την δημοσίευση της επίσημης προκήρυξης από το ΥΠΟΙΑΝ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ