Τριπλοχιονισμένο το χωριό

0
2283

Μπορεί οι τελευταίες απανωτές 2 +1 χιονιές στο χωριό μας να έφεραν τα κρύα , τους αποκλεισμούς , τις κατολισθήσεις  και τις μεγαλύτερες ή μικρότερες ταλαιπωρίες και ζημιές ( όπως η ισοπέδωση από το βάρος του χιονιού της καλαμωτής στην εκκλησία του Σωτήρα Χριστού )στους  κατοίκους του χωριού μας όμως κατά κοινή ομολογία είχαν και τη θετική πλευρά τους . Κατ’αρχήν θυμηθήκαμε παλιότερους χειμώνες με τις πολυήμερες βροχές και τα πολλά χιόνια. Στη συνέχεια είδαμε να ανοίγουν όχι μόνο η Πάνω και Κάτω Βρύση , ο Καλαμπής και η Γραμπέλα,  αλλά και όλες οι πηγές , τα τζιγγουνάρια και τα ρυάκια της περιοχής, που όπως λένε οι παλιοί είχαν χρόνια να τρέξουν.

Αυτό πάλι σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα ευχαριστηθούμε το πηγαίο φυσικό κρυγιό νερό . Θα πρασινίσουν τα περβόλια που βρίσκονται γύρω από το χωριό  και που σε χρονιές λειψυδρίας (όπως πέρισυ) ελάχιστα φυτεύτηκαν . Το κυριότερο όμως είναι ότι θα περιμένομε βεντέμα, γιατί όπως λέγαν οι παλιοί μας οι χιονιές κάνουν τσι βεντέμες στον τόπο μας . Με δεδομένο μάλιστα ότι τώρα και κάμποσα χρόνια οι Μέλαμπες δεν γνώρισαν βεντέμα οι οιωνοί είναι καλοί , και η ελαιοπαραγωγή μπορεί να αυξηθεί, να πληθιάνουν οι λιομαζοχτάδες και οι μαζόχτρες ,να μαζώξουνε ψαρολές, κοπανιστές, σταφιδολές, και λαδολές και να δουλέψει το ελαιουργείο του χωριού μας όπως τις παλιότερες , όχι πολύ μακρυνές εποχές , που το λάδι από το χωριό  πέρα από του Μπιρλήρο στο Ρέθυμνο  έφτανε και στην Αθήνα στο Ηράκλειο και όχι μόνο .

Όλα τα παραπάνω μπορούμε λοιπόν βάσιμα να τα περιμένομε ή τουλάχιστο  να ευχηθούμε να τα δούμε του χρόνου εξ’αιτίας της χιονιάς.

Για την ώρα όμως μπορούμε να δούμε εικόνες με τα χιόνια στο χωριό μας και στη Λίμνη τις μέρες μάλιστα που η Λίμνη είχε αρκετό νερό και χιόνι  σε ένα σπάνιο  σύνολο και μια αξιοπρόσεχτη σύνθεση λευκού και γαλάζιου φόντου.

Πολύ κοντά βέβαια να βρίσκεται και ο Προφήτης Ηλίας σαν  Ερημίτης όπως ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του, να περιμένει να αθίσουν οι αμυγδαλές να ανοίξουν τα αμπέλια να γίνουν τα σταφίλια και να πάμε με το καλό και με τη βοήθεια του να τονε  λειτρουίσομε το Δευτερογούλη.

Καλό ξεχειμώνιασμα ! ,  Καλές Αποκρές και Καλή Μεγάλη Σαρακοστή !

π  Ε.Τ.

Panorama 1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ