Ο εορτασμός της μνήμης των Αγίων 4 Μαρτύρων στη γενέτειρα τους τις Μέλαμπες

0
757

Με  θρησκευτική κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα  εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων   στις Μέλαμπες ,  στον τόπο δηλαδή που   γεννήθηκαν οι Άγιοι , έζησαν ολόκληρη την κρυπτοχριστιανική ζωή τους   και πήραν την απόφαση να αποκαλύψουν την πίστη τους στο Χριστό,  με συνέπεια  να υποστούν πλείστα όσα  βασανιστήρια και τελικά το μαρτύριο .

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Πανηγυρικός  Eσπερινός και η Ιερή Παράκληση  των Αγίων στον περικαλλή Ιερό Ναό τους , που ως γνωστό είναι κτισμένος στο μέρος, που οι Τέσσερις Μάρτυρες τότε  τον Ιούλιο του 1824  δέσμιοι των Τούρκων  αποχωρίστηκαν τις έντρομες οικογένειες  και συγχωριανούς των, και  οδηγήθηκαν  στη συνέχεια από τις Μέλαμπες τον Κισσό, το Σπήλι , τελικά στο Ρέθυμνο, στη φυλακή και στο μαρτύριο  τον Οκτώβριο του ίδιου έτους .

Αργότερα έγινε  Αγρυπνία .

Την  ημέρα της εορτής  τελέστηκε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία με προεξάρχοντα τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, πλαισιούμενο από  τον Πρωτοσύγκελο  αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Καραχάλιο και πολλούς  Ιερείς, και με τη συμμετοχή εκπρόσωπων του Δήμου, των κρατικών υπηρεσιών και πλήθους πιστών .

Στη συνέxεια  τελέστηκε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο, με ομιλητή εκπαιδευτικό του  Σχολείου μας .

Ακολούθησε η λιτάνευση  του  Ιερού Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του χωριού, δρόμους, που και οι Άγιοι περπάτησαν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε -όπως πάντα – η διέλευση της Ιερής Λιτανείας  από τα σημεία που βρίσκονται  δύο από τα σπίτια των Αγίων , κτίσματα τα οποία  το 2005 ιδιοκτήτες των, από αγάπη και σεβασμό στους 4 συγχωριανούς των Νεομάρτυρες  δώρισαν στην  Ενορία και εκείνη στη συνέχεια με συνεισφορές των ενοριτών  τα ανέπλασε.  Το ένα σε  απείρου ομορφιάς ιερό παρεκκλήσιο και  αξιόλογο εκκλησιαστικό κειμηλιαρχείο, το δε άλλο – ευρισκόμενο στη σκιά του  τριακοσίων και πλέον ετών  ιστορικού Πρίνου- σε καταφύγιο του προσευχομένου Μάρτυρα , το ονομασθέν και Ιερό Προσευχητάριο .

Ενδιαφέρουσα – και στα πλαίσια της Εθνικής Εορτής- ήταν η διέλευση από το ηρώο του χωριού, –  στην ανακαινισμένη πλατεία  του- όπου έγινε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση  στη μνήμη των πεσόντων παλαιών και νέων ηρώων της Πατρίδας μας.

Ο πανηγυρισμός ολοκληρώθηκε   με  την επάνοδο στον Ι. Ναό και την προσφορά παραδοσιακού κεράσματος στο  πανοραμικό και ανεπανάληπτης θέας   προαύλιο του, από μέρους της   Ενορίας και των φορέων των Μελάμπων σε όλους τους προσκυνητές, οι οποίοι, έχοντας βιώσει από το πρωί την πνευματική ανάταση της λατρευτικής σύναξης ,  έζησαν και τη  χαρά της κοινωνίας των προσώπων ως μια μεγάλη οικογένεια  κάτω από το βλέμμα  των Αγίων Μαρτύρων. Η ικανοποίηση για όλ’αυτά ήταν  έκδηλη στα πρόσωπα όλων  γι’αυτό και ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .

Ο εορτασμός έκλεισε για την Ενορία μας το απόγευμα στην Πάνω Ρούγα εις το μνημονευθέν παρεκκλήσιο   με τον Εσπερινό  της ημέρας και την Ιερή Παράκληση των Αγίων,  ως έκφραση των  ευγνωμόνων  αισθημάτων των κατοίκων του χωριού  για τη μεγάλη ευλογία που μονίμως τους παρέχουν .

Η Ενορία Μελάμπων ευχαριστεί όλους όσους ήλθαν  και φέτος στην γενέτειρα των Αγίων, και συμμετείχαν στον εορτασμό , καθώς και εκείνους που παντοιοτρόπως συνέβαλαν στην πραγμάτωση όλων των παραπάνω,  εύχεται δε τόσο σε εκείνους όσο και  σε όλους , που  όπως ξέρουμε στα πέρατα της Ελλάδος και  του κόσμου – από την Κρήτη , την Αθήνα  μέχρι την Αυστραλία – τίμησαν και φέτος τους Αγίους 4 Μάρτυρες,  οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να  τους  αξιώσουν  και του xρόνου .

 

Για  την Ενορία Μελάμπων.

Ο Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Τσουρδαλάκης

 

IMG_017665

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ