Εορτασμός της μνήμης των Αγίων 4 Μαρτύρων στη γενέτειρα τους τις Μέλαμπες – 2021

0
948

Με  μεγαλοπρέπεια και  θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων στις Μέλαμπες. Εκεί που ως γνωστό οι Άγιοι γεννήθηκαν , έζησαν με τις οικογένειες των ολόκληρη τη ζωή τους ως κρυπτοχριστιανοί και στην κατάλληλη στιγμή ωρίμασε μέσα τους η  απόφαση για την μεγάλη  του Χριστού ομολογία και ολοκληρώθηκε με την  πορεία τους από τις Μέλαμπες, το Σπήλι, ως τον τόπο μαρτυρίου τους  στο Ρέθυμνο (και όχι μέσω της διαδρομής που ανέφερε και υποστήριζε,  διατυπωθείσα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, άποψη,  προηγούμενες ημέρες).

Οι Ιερές Ακολουθίες που τελέστηκαν,  απέπνεαν την βαθιά αγάπη και το σεβασμό όλων των μετεχόντων πιστών στους 4 Νεομάρτυρες, που με τον ιδιαίτερο αλλά γενναίο αυτό τρόπο, αντί των πρόσκαιρων τουρκικών προνομίων τελικά και με θυσία ζωής  επέλεξαν  τη  σωστική πίστη στο Χριστό.

Την παραμονή της εορτής  εψάλη  ο  Πανηγυρικός  Εσπερινός και Ιερή Παράκληση  των Αγίων. Αργότερα έγινε αγρυπνία .

Την  Κυριώνυμον ημέρα    έγινε Πανηγυρική  Θεία  Λειτουργία  με  αθρόα συμμετοχή ιερέων της ευρύτερης περιοχής  μας  και πολλών προσκυνητών από κοντά και μακριά .

Στη συνέχεια  και με τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου του χωριού μας τελέστηκε η Δοξολογία  για την εθνική επέτειο με ομιλητή  εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου μας.

Η καθιερωμένη λιτάνευση  του  Ι. Λειψάνου  και της  Ιερής Εικόνας των Αγίων,  λόγω των περιοριστικών μέτρων,  δεν έγινε στους δρόμους του χωριού, και στα σημεία όπου υπήρχαν τα σπίτια των Αγίων αλλά  έγινε γύρω από το Ναό.

Στο τέλος της Ιερής Σύναξης ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ευάγγελος Τσουρδαλάκης μετέφερε τις ευχές του απουσιάσαντος φέτος – λόγω  ειλημμένων υποχρεώσεων – Σ/του Μητροπολίτου μας  κ. Ειρηναίου,   και ευχαρίστησε όλους όσους με οποιοδήποτε τρόπο συμμετείχαν στον εορτασμό της ξεχωριστής για τις Μέλαμπες αυτής ημέρας, ευχόμενος να έχουν την ευλογία και τη βοήθεια των Αγίων 4 Μαρτύρων.

Τέλος  στο προαύλιο της εκκλησίας  και με φόντο  τον Ψηλορείτη και το Κέντρος  και  με σύμμαχο τον καλό καιρό ,  προσφέρθηκε το ατομικό  απλό αλλά εγκάρδιο κέρασμα της Ενορίας , που ετοίμασαν οι φιλότιμες, ευσεβείς γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών και οι φορείς  του χωριού μας,  σε όλους τους προσκυνητές , οι οποίοι  ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .

Ο εορτασμός έκλεισε το απόγευμα στην Πάνω Ρούγα με τον εσπερινό  της ημέρας, εις το Παρεκκλήσιο  των Αγίων, που βρίσκεται- εκεί που η παράδοση  θέλει- να  υπήρχε το σπίτι ενός των Αγίων ( του Γεωργίου).

Ευχόμαστε σε όλους που τίμησαν  τους Αγίους 4 Μάρτυρες από τις Μέλαμπες μέχρι τα πέρατα του κόσμου – την Κρήτη , την Αθήνα  ως την Αυστραλία – οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να  αξιώσουν όλους μας και του χρόνου .

 

Από την Ενορία Μελάμπων

 

 

Παραθέτουμε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό:

 

IMG_3367

απο το ρεπορτάζ του www.apopsilive.gr

20211027_165738-1024x768

 

Ο Κωστής Μ. Τζανακάκης μιλά για τους Αγίους στο www.melabes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ