Ο Ευθύμιος Γιαννακάκης δίνει… ζωή σε Γάλλο ασθενή

0
65
Από τις πράξεις εκείνες που μας κάνουν περήφανους σαν Μελαμπιανούς !!
(Aναδημοσίευση από το Goodnet.gr)
Ο Ευθύμης Γιαννακάκης αγαπά την… ευθύνη, γι’ αυτό και έγινε εθελοντής δότης μυελού των οστών
– Το “ωραίο ταξίδι”, η βοήθεια και οι συμβουλές από το “Όραμα Ελπίδας” και η ολιγόμηνη αναμονή έως ότου οριστικοποιηθούν τα ευχάριστα
Μόνο στην ιδέα ότι προσφέρει ζωή σε έναν άνθρωπο νιώθει “ο πιο πλούσιος άνθρωπος” του κόσμου! “Το να δώσεις ζωή σε έναν άνθρωπο είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι σαν να ξαναγεννιέται κάποιος!”. Έτσι το βιώνει μέσα του, έτσι το εξωτερικεύει ο Ευθύμης Γιαννακάκης.
Ο 52χρονος Ρεθεμνιώτης ήταν ο μοναδικός συμβατός δότης για έναν Γάλλο ασθενή, μέσα από την πελώρια παγκόσμια τράπεζα μυελού των οστών.
Πρόσφερε τα κύτταρά του χωρίς δισταγμό, πριν από λίγες μέρες, και θα χρειαστεί να περιμένει 3-4 μήνες για να οριστικοποιηθεί το ευχάριστο και το ευκταίο του πράγματος!
Ας δούμε όμως την ιστορία του από την αρχή, όπως την παρουσίασε ο ίδιος στην “Κ.Ε” και στο GOODnet.gr. Παρότι φύσει χαμηλών τόνων, δέχτηκε να μιλήσει προκειμένου με το παράδειγμά του να παρακινήσει κι άλλους συνανθρώπους μας, να πράξουν κάτι ανάλογο. Μια απόφαση είναι όλα. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αρκούν κι όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.
Όταν χτύπησε το τηλέφωνο…
Εδώ και χρόνια, ο 52χρονος -οικοδόμος στο επάγγελμα – είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να γίνει δότης μυελού των οστών, συμμετέχοντας σε μία αιμοδοσία στις Μέλαμπες του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που είναι και το χωριό καταγωγής του.
Στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη χτύπησε το τηλέφωνό του. Απ’ την άλλη γραμμή ακούστηκε μία φωνή. Ήταν της κας Σοφίας Καρατασάκη, βιολόγου από το Όραμα Ελπίδας, ενός Συλλόγου που ιδρύθηκε το 2012 αποτελώντας έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», με Ιδρύτρια την αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους.
Η κα Καρατασάκη αφού ενημέρωσε τον κ. Γιαννακάκη ότι είναι συμβατός δότης με έναν Γάλλο, τον ρώτησε εάν θα επιθυμούσε να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η απάντηση του 52χρονου ήταν καταφατική!
Ένα “ωραίο ταξίδι”
Τότε ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος εξετάσεων, οι οποίες εστάλησαν στη Γαλλία, στη δομή όπου νοσηλευόταν ο συμβατός ασθενής – παραλήπτης. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά.
Με την παρέλευση ενός εύλογου διαστήματος, εκεί προς τα μέσα Απριλίου, “με ειδοποίησαν ότι πάει καλά ο ασθενής κι ότι 1η Ιουλίου πρέπει να δώσουμε τα κύτταρα από τον νωτιαίο μυελό” θυμάται ο Ευθύμης Γιαννακάκης.
Ακολούθησαν κάποια απαραίτητα διαδικαστικά ζητήματα: ενέσεις και νέες εξετάσεις για τον 52χρονο. “Πήραν δέκα σωληνάρια αίμα τα οποία τα έστειλαν πάλι στη Γαλλία για περαιτέρω έλεγχο” συνεχίζει ο κ. Γιαννακάκης, που αναλογίζεται: “Σε μία τόσο μεγάλη όπως είναι η παγκόσμια τράπεζα μυελού των οστών, που απευθύνεται σε εκατομμύρια ανθρώπους, βρέθηκα ο μοναδικός συμβατός δότης, χωρίς να το ξέρω!”.
Το ταξίδι ήταν ωραίο: “και για εμένα, πιστεύω και για τον άνθρωπο που βοήθησα” σχολιάζει ο 52χρονος Ρεθεμνιώτης. “Ήδη έχουν πάει τα κύτταρα στη Γαλλία και τα έχουν περάσει στον άνθρωπο. Θα μάθουμε νέα του σε 3-4 μήνες από τώρα. Απ’ ό,τι φαίνεται ο οργανισμός του αντιδρά καλά. Μακάρι να έχουμε αίσιο τέλος” εύχεται.
“Να γίνει καλά ο άνθρωπος, αυτό μονάχα έχει σημασία”
Οι δυο τους, ο Ρεθεμνιώτης δότης και ο Γάλλος παραλήπτης δεν έχουν έρθει ακόμα σε επαφή, λόγω του ιατρικού απορρήτου.
“Μπορώ να μαθαίνω για την πορεία της υγείας του μέσα από το Όραμα Ελπίδας.
Τους έχω πει φυσικά πως εάν κι εφόσον κάποια στιγμή ο άνθρωπος αυτός ζητήσει τα στοιχεία μου να του τα δώσουν. Δεν θέλω τίποτα απολύτως. Το μόνο που με νοιάζει είναι να γίνει καλά ο άνθρωπος. Εγώ απλά ήθελα να τον βοηθήσω. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος για εμένα” ξεκαθαρίζει ο Ευθύμης Γιαννακάκης.
Αν και η πράξη του είναι τόσο σπουδαία, συνειδητά παραμένει ταπεινός. Βέβαια, με το που μαθεύτηκε το γεγονός το κινητό του ιδίου και των στενών συγγενικών του προσώπων χτυπά ασταμάτητα.“Στην αδελφή μου έχουν στείλει πάνω από 500 μηνύματα! Εγώ να σας πω την αλήθεια ήθελα να μην δημοσιευτεί κάτι. Όμως, η αδελφή μου η Αδαμαντία επέμενε πως έπρεπε να βγει προς τα έξω, να δημοσιευτεί για να παρακινηθούν κι άλλοι άνθρωποι.
Εντάξει, όλοι μου λένε τα καλύτερα. Όμως το μόνο που μπορώ να τους απαντήσω, ευχαριστώντας τους για τις ευχές τους, είναι πως εάν είναι σε θέση να κάνουν καλό για έναν συνάνθρωπό τους, να μην διστάσουν καμία στιγμή. Που εδώ που τα λέμε δεν έκανα και κάτι. Μία απλή ανθρώπινη πράξη έκανα. Σας επαναλαμβάνω: το θέμα είναι να γίνει καλά ο άνθρωπος. Όλα τα υπόλοιπα μικρή σημασία έχουν”.
Ο Ευθύμης… αγαπά την ευθύνη!
Οι πρώτες αιματολογικές εξετάσεις του κ. Γιαννακάκη έγιναν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τα υπόλοιπα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. “Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, ήταν όλοι από πάνω μου συνέχεια και με πρόσεχαν: η αιματολόγος, η βιοπαθολόγος, όλοι. Δεν είχα παρενέργειες, ούτε ταλαιπωρήθηκα. Όλα ήταν τόσο ευχάριστα.
Με τις ενέσεις που έκανα 4-5 μέρες πριν κάτσω στο μηχάνημα, μου βγήκε μία τρομερή κόπωση, αλλά δεν ήταν κάτι σημαντικό. Κύλησαν όλα καλά.
Στο ειδικό μηχάνημα έκατσα 2 ώρες και 40 λεπτά – που κανονικά είναι 4-5 ώρες. Όπως μου είπαν οι γιατροί, έχω καλές φλέβες και καλή ροή αίματος, ευτυχώς.
Μου πήραν πάνω από 300 εκατομμύρια κύτταρα.
Μου βγήκαν κάποιοι πόνοι στη μέση και χρειάστηκε να πάρω τηλέφωνο την βιολόγο Πηνελόπη Σαμαρά από το Όραμα Ελπίδας. Δεν ήταν κάτι σοβαρό. Με πληροφόρησε για το τί συμβαίνει, ότι δηλαδή ήταν κάτι το φυσιολογικό. Έπειτα πήρα ένα παυσίπονο και μετά ήταν όλα μια χαρά. Σε γενικές γραμμές δεν ταλαιπωρήθηκα καθόλου. Είναι κάτι πολύ απλό. Πρέπει να έχεις υπομονή 4-5 μέρες κι είναι όλα καλά μετά, όπως ήταν πριν”.
Ο Ευθύμης Γιαννακάκης είναι ένας αεικίνητος άνθρωπος: δεν σταματά … καθόλου στη διάρκεια της ημέρας. Δουλεύει πολύ, δεν καπνίζει, κάνει υγιεινή διατροφή βασισμένη στο ελαιόλαδο – στη “χοντρολιά” όπως διευκρινίζει, ενώ όποτε το επιβάλλουν οι περιστάσεις θα πιει κανένα ποτηράκι κρασί με την παρέα του, πάντα με μέτρο!
Το σημαντικότερο όλων, είναι πως η προσφορά κυλά στο αίμα του: είναι εκεί που πρέπει για οποιονδήποτε το χρειαστεί, ανιδιοτελώς!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΤΙΝΑΚΗΣ
( Goodnet.gr )

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ