Επιστολή αμπελοκαλιεργητών και οινοπαραγωγών σε αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με το φαινόμενο των πυρκαγιών στην περιοχή μας

0
1509

Αφορμή της παρούσας επιστολής είναι η ανησυχία μας μετά και την νέα πυρκαγιά που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή των Μελάμπων.

Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε το φαινόμενο των πυρκαγιών στην περιοχή είναι σύνηθες και επαναλαμβανόμενο και οι Μέλαμπες αλλά και η ευρύτερη περιοχή (Σακτούρια, Κρύα βρύση, Αγία Γαλήνη) κινδυνεύουν σχεδόν κάθε χρόνο από πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστικής, έχουν χαρακτηρισθεί ως από τις πλέον πυρόπληκτες στην Ελλάδα.

Με την ιδιότητα της συνιδιοκτήτριας οινοποιητικής μονάδας της εταιρείας ΣΧΗΜΑ ΕΕ με έδρα της Μέλαμπες και σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Στις Μέλαμπες, σε απογραφή του αμπελουργικού μητρώου από την ΔΑΟΚ Ρεθύμνου το έτος 1979 υπήρχαν 600 ενεργά στρέμματα αμπελώνων που αυτή τη στιγμή είναι μόλις 100, μετά την τρίτη φορά που καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Πρόκειται για αμπελώνες τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, άνω των 150 χρόνων, προφυλλοξηρικούς, με σπάνιες κρητικές γηγενείς ποικιλίες. Για το όμορο χωριό Σακτούρια δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, αλλά λέγεται πως ήταν πλούσιο αμπελουργικά και αυτή τη στιγμή λόγω της καταστροφής μετά βίας μετράει λίγα αμπελάκια. Σημειωτέον ότι μόνο για την πυρκαγιά του 1995 οι κάτοικοι των Μελάμπων κατάφεραν και αποζημιώθηκαν, και αυτό το 2008. Φυσικά σε αυτά τα πυρόπληκτα χωριά, οι κάτοικοι αυτών αποφεύγουν να επενδύσουν στη γη τους, όχι γιατί δεν θα μπορούν να διαθέσουν την πρώτη ύλη τους πλέον, αλλά γιατί ο φόβος μια επικείμενης καταστροφής τους αποτρέπει από αυτό.

Το οινοποιείο αγοράζοντας την πρώτη ύλη από τους κατοίκους των Μελάμπων προσφέρει ένα πολύ καλό ετήσιο εισόδημα σε αυτούς. Ακόμα έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας (εργάτες γης, τεχνικούς, γεωπόνους κ.α) ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να αυξήσει την κίνηση του τουρισμού στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας επιχειρήσεις εστίασης, καταλύματα, καφέ, κ.α. Επιπλέον προβάλει το Ρέθυμνο αμπελοοινικά, τόσο εντός Ελλάδας όσο και παγκόσμια (Αμερική, Γερμανία, Βέλγιο). Αντιλαμβάνεστε όμως ότι όλα αυτά εξαρτώνται απόλυτα από την πρώτη ύλη που παράγουν οι κάτοικοι στο χωριό. Σε περίπτωση πυρκαγιάς εκτός του ενδεχομένου να καταστραφούν για ακόμα μια φορά οι αμπελώνες του χωριού και εμείς να στερηθούμε τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής για χρόνια οδηγώντας σε ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα, κινδυνεύει να υποστεί ζημιές και το κτίριο στέγασης του οινοποιείου, για το οποίο έχει δαπανηθεί σοβαρό ποσό για την αναστύλωση του. Δεν τίθεται λόγος βέβαια για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, την κτηνοτροφία αλλά και για τα ίδια τα σπίτια των κατοίκων του χωριού που δυστυχώς έχουν να μας διηγηθούν, από τις προηγούμενες πυρκαγιές, τραγικές ιστορίες.

Παρόλο το κακό όμως που έχει συμβεί, δεν διακρίνουμε έως τώρα την αναμενόμενη, ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος, αποτελεσματικότητα, από πλευράς του κρατικού μηχανισμού. Παρά το ότι έχει εκπονηθεί αντιπυρική μελέτη, με τη συνεργασία μάλιστα κατοίκων και τοπικών φορέων, υπολείπονται ακόμα αρκετά και σημαντικά που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Ζητάμε λοιπόν επειγόντως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, την βοήθεια της πολιτείας για την άμεση λήψη μέτρων. Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει μια νέα επιχείρηση και τους κατοίκους αυτού του χωριού που τόλμησαν να «αναστήσουν» μέρος της χιλιοκαμένης αυτής περιοχής. Ο κίνδυνος που μας απειλεί είναι άμεσος και η παρούσα αποτελεί μια κραυγή αγωνίας για την αποτροπή μιας καταστροφής που με τις παρούσες συνθήκες δείχνει βέβαιη. Υπάρχει ένα πολύ καλό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα αλλά χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια και υποστήριξη. Σε περίπτωση καταστροφών θα κληθούμε όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Αιτούμαστε λοιπόν να εξεταστούν και να υλοποιηθούν άμεσα τα εξής:

α) ίδρυση Πυροσβεστικού κλιμακίου στην Κρύα βρύση που θα εποπτεύει τόσο στις Μέλαμπες όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

β) δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμός ήδη υπαρχόντων αγροτικών δρόμων που είναι μη προσβάσιμοι και διάνοιξη νέων προς εξυπηρέτηση της κατάσβεσης.

γ)συντήρηση, πλήρωση των υπαρχόντων δεξαμενών νερού, κατασκευή και τοποθέτηση νέων στα κομβικά σημεία (Αλωνάκι, Αρμί, Σαντάλι, Βουβάλα, Δροσοχώρα κ.ά), από τις οποίες θα ανεφοδιάζονται τα πυροσβεστικά οχήματα αποφεύγοντας κρίσιμες χρονικές καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα την ώρα της πυρκαγιάς.

δ) τοποθέτηση σε όλες τις υδροληψίες του νέου αρδευτικού δικτύου προσαρμογέων για τη λήψη νερού από τα πυροσβεστικά

ε) συντήρηση του δικτύου της ΔΕΗ – υπογειοποίηση

στ) πλήρης εφαρμογή της μελέτης του Δήμου Αγ. Βασιλείου «Σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναπτυξιακής αναβάθμισης πληγεισών περιοχών του Δήμου Αγίου Βασιλείου, Μέλαμπες, Σακτούρια, Ορνέ, Κρύα βρύση, Αγ. Γαλήνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ