Ένας καινούργιος άνεμος…

0
2053

 για το melabes.gr

 

 

 Μ’ αυτούς τους στίχους του Θανάση Σκορδαλού θα μπορούσα να παρομοιάσω το πάθος για την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας που μου προέκυψε άξαφνα, αλλά αβίαστα τον τελευταίο καιρό.

Από την προσχολική μου ηλικία ασχολήθηκα με την κλασική μουσική σπουδάζοντάς την σε ωδείο. Όμως όσον αφορά τα ακούσματα που είχα από τη δική μας μουσική, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις διάφορες εκδηλώσεις που κατά καιρούς γίνονταν στο χωριό μας. Τα ακούσματα αυτά εισχωρούσαν σιγά σιγά μέσα μου δημιουργώντας μια φλόγα η οποία μέχρι πρότινος δεν ήταν αρκετή για να ζεστάνει την καρδιά μου.

Φεύγοντας από την Κρήτη , ένιωθα την ανάγκη να ακούω συνεχώς την παραδοσιακή μουσική του χωριού μας και γενικότερα της περιοχής του Αγίου Βασιλείου. Αναζήτησα και βρήκα πληροφορίες για το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Μελαμπιανοί οργανοπαίχτες και τραγουδιστές στη διαμόρφωση της παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Σιγά σιγά η φλόγα που υπήρχε μέσα μου αναζωπυρώθηκε και έτσι γεννήθηκε το πάθος αυτό. Ακούγοντας συνεχώς τη μουσική αυτή είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν νοερά στο χωριό μας.

Το Πάσχα όμως, αυτή η νοερή σκέψη, έγινε πραγματικότητα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να παρευρεθώ στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και να συμμετάσχω, για πρώτη φορά, ενεργά σε μελαμπιανή παρέα. Όλοι μαζί, παλαιότεροι και νεότεροι, ενώσαμε την αγάπη μας για τη μουσική, τη δύναμη της ψυχής μας, το μεράκι μας και την ιδιοσυγκρασία που μας χαρακτηρίζει ως Μελαμπιανούς.

Το αποτέλεσμα; Αγγελικό !!! Λες και όλα φάνταζαν εξαϋλωμένα !! Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Τα συναισθήματά μου πρωτόγνωρα. Η ψυχή μου αναντράνισε. Ένιωσα μια απέραντη ελευθερία και γαλήνη. Δε θα ήταν υπερβολή να πω πως εκείνες οι στιγμές ήταν για μένα στιγμές πνευματικής ανάτασης, σαν να έπαιρνα μέρος σε μια μυσταγωγία.

Μετά από όλα αυτά, ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ανεκτίμητη προσφορά των δικών μας καλλιτεχνών στη ζωή και την ψυχή μας; Από την πλευρά μου ως νέα Μελαμπιανή, θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό και το σεβασμό μου για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά που μας κληροδότησαν. Η ευχή μου για το μέλλον είναι εμείς οι νεότεροι να είμαστε άξιοι συνεχιστές του σπουδαίου αυτού έργου τους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Ελένη Ν Βασιλάκη

 

 

 

{play}/sound/anemos.mp3|[AUTOPLAY]|#000000[BGCOLOR]|[AUTOREPLAY]{/play}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ