Ένας παλιός Πρίνος υποδέχεται τον Κύρη του

0
2136

Ολοι οι Μελαμπιανοί ξέρουν αυτό που λέει η παράδοση τους . ΄Ότι δηλαδή ο υπεραιωνόβιος Πρίνος που  υπάρχει στην Πάνω Ρούγα του χωριού τους  βρισκόταν  στην αυλή του σπιτιού ενός των Αγίων 4 Μαρτύρων . Και βέβαια μπορεί  να μην γνωρίζουν ποιος ακριβώς από τους 4 κατοικούσε  εκεί . Γνωρίζουν  όμως – τουλάχιστον  όσοι  βρέθηκαν κάτω απ’αυτό τον Πρίνο την Κυριακή το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου 2015 –  ότι ο  Αγιος και Κύρης  αυτού του ιστορικού δένδρου επέστρεψε , γιατί πλάϊ από  αυτό το «δένδρο σύμβολο» αναστήθηκε και πάλι το σπίτι  του.

Μιλούμε  για την ανάπλαση ενός κτίσματος το οποίο παραπέμπει εμφανέστατα σε μια άλλη εποχή  -αυτήν  την εποχή  των Αγ. 4 Μαρτύρων. Η κτιριακή εικόνα του κτίσματος  επιδιώκει να  φανερώσει την καταστροφή  που υπέστη  από  τα γεγονότα που ακολούθησαν στις Μέλαμπες  μετά το μαρτύριο τους .    Με άλλα λόγια προβάλλει  ολόκληρη την ιστορία των κρυφών χριστιανών  Μελαμπιανών  Μαρτύρων  στα χρόνια του μαρτυρίου τους το 1824 .

Πρόκειται για το σπίτι του αγίου Μάρτυρα Αγγελή ή Νικολάου, γιατί των άλλων δύο γνωρίζομε ότι  ήταν αλλού τα σπίτια τους.   Το σπίτι αυτό ανάπλασε  φέτος η Ενορία  με συνδρομές των Ενοριτών και  μετά την ειδική καθιερωμένη απλή λειτουργική Ακολουθία, την οποία τέλεσαν οι ιερείς του χωριού , παρέδωσε για προσκύνημα και  λειτουργική χρήση .

Όπως δε ανέφερε ο Εφημέριος της Ενορίας στη σύντομη προσλαλιά του, και ερμηνεύοντας την κατασκευαστική ιδέα του σχεδιαστή και καθοδηγητή του έργου, σπουδαίου Μελαμπιανού  Βαγγέλη Ψυλλάκη,  το επάνω κτίσμα παραπέμπει σε μισογκρεμισμένη κατοικία με εμφανή στοιχεία της κουζίνας του . Το κάτω κτίσμα παραπέμπει σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο , όπου ο Αγιος σύμφωνα με την παράδοση , ως κρυπτοχριστιανός – όπως την πίστη του- φύλασσε μόνιμα  και την εικόνα του Χριστού , άναβε το καντήλι του και προσευχόταν. Γι’αυτό και το κτίσμα αυτό  ονομάστηκε προσευχητάριο , από τις προσευχές του Αγίου, αλλά και των  προσκυνητών , που  θα επισκέπτονται τον ιερό αυτό χώρο, θα καταθέτουν το δικό τους σεβασμό και προσευχή στο Θεό και στους Αγίους.

Κοντολογίς, τώρα πλέον στην Πάνω Ρούγα των Μελάμπων έχει δημιουργηθεί μια  νέα πραγματικότητα.  Πραγματικότητα κατά την οποία το Προσευχητάριο του Αγίου πλάι στον « Πρίνο σύμβολο» θα εκφράζει την επιστροφή του Αγίου  στον σπίτι και τη γειτονιά του . Αυτή δε την επιστροφή την καταλάβαιναν  και τη χαίρονταν  όλοι οι παρόντες. Γι’αυτό και  δεν έκρυβαν  τη χαρά και την πνευματική ικανοποίηση τους , προ πάντων δε οι κάτοικοι της γειτονιάς, που για το μεγάλο γεγονός  ετοίμασαν και πρόσφεραν αυθόρμητα σε όλους  το καρδιακό κέρασμα τους.  ΄Όπως δε χαρακτηριστικά σχολίαζαν, το κτίσμα αυτό λες και ήταν πάντα εκεί και περίμενε μαζί με τον Πρίνο την επιστροφή του Αγιασμένου Κύρη τους , που με όσα έγιναν αλλά και με όσα θα γίνονται στο εξής, ο Άγιος  θα υποδέχεται συνεχώς καθ’ένα φιλομάρτυρα πιστό , παρέχοντας του την ευλογία του.

Από την Ενορία  Μελάμπων

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ