Από την ημέρα αιμοδοσίας στο χωριό

0
1892

Αναμφίβολα μια από τις πιο σπουδαίες και όμορφες δραστηριότητες  στις Μέλαμπες  είναι και η διατήρηση της τράπεζας αίματος του χωριού μας, που από το 1989 λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

 

Οι  130  κάτοικοι του χωριού που έχουν εξυπηρετηθεί  και οι άνω των 350 μονάδων αίματος που έχουν διακινηθεί στα 26 χρόνια της λειτουργίας της, αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της και συνιστούν την ιστορία της .

Ιστορία που αρχίζει με την πρώτη αιμοδοσία κάποιων παππούδων και γονιών  πολλών από σας που διαβάζετε τις γραμμές αυτές  και φτάνει μέχρι σήμερα για να συνεχίσει να έχει κάθε Μελαμπιανός τη δυνατότητα  στη δεδομένη (απευκταία) ώρα, που επιτακτικά του  ζητούν οι γιατροί να βρει αίμα, και με ένα τηλέφωνο λύνει το πρόβλημα του, ώστε να μη χρειάζεται για δύο ή τρεις μονάδες αίματος να ψάχνει και να ταλαιπωρεί διπλάσιο ή τριπλάσιο  αριθμό αιμοδοτών , (γιατί ιατρικά δεν είμαστε πάντα «κατάλληλοι» για αιμοδοσία). Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα .

Γι’αυτό λοιπόν και πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαϊου άλλη μια αιμοδοσία  στο ιατρείο του χωριού μας .

Βέβαια θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι το χωριό μας έχει κάνει και καλλίτερες αιμοδοσίες , όμως το αποτέλεσμα μας δίδει τη δύναμη όχι μόνο να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια διατήρησης της αλλά να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη πίστη και επιμονή. ΄Αλλωστε υπάρχουν και οι «στυλοβάτες» της προσπάθειας που για χρόνια τώρα δίδουν το παρόν σε κάθε αιμοδοσία .

΄Όμως επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλοι που ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν για διαφόρους λόγους  να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία, καλούμε κάθε Μελαμπιανό που έχει γνωρίσει τη χρησιμότητα αυτού του θεσμού, ή ακόμη πιστεύει στην αναγκαιότητα διατήρησης του, να πάει σε οποιοδήποτε δημόσιο Νοσοκομείο της χώρας να δώσει αίμα , δηλώνοντας ότι το προσφέρει για την τράπεζα αίματος Μελάμπων Ρεθύμνου. ΄Ετσι αυτό θα πιστωθεί στην Τράπεζα αίματος του χωριού μας.

Και πού ξέρει μπορεί να το χρειαστεί ο πατέρας του, η μάνα του, ο συγγενής του , γιατί όχι κάποιος συνάνθρωπος του.

΄Ετσι θα συνεχίσουμε την ιστορία της Τράπεζας μας , θα δείξουμε την σωφροσύνη μας και κυρίως την ευαισθησία και τον πολιτισμό μας . Γιατί πράγματι με « Λίγο αίμα σώζεις ζωές » και εν τέλει ισχύει και αυτό που λένε οι γιατροί  « το να δίδεις αίμα -υπό τις  σχετικές ιατρικές προϋποθέσεις και όρους  – όχι μόνο δεν  βλάπτει την υγεία αλλά και  την ωφελεί».

aimodosia_2015_2Δεν μου ζήτησε κανένας από τους αιμοδότες να γράψω το όνομα του ούτε περιμένει κανένα έπαινο. Ως υπεύθυνος ωστόσο του έργου αυτού θεωρώ χρέος μου τουλάχιστο να τους πω:

Εξ όνόματος αυτών που θα πάρουν αυτό το αίμα, σας ευχαριστούμε όλους σας και ιδιαίτερα  τα νέα παιδιά αγόρια και κορίτσια.  Ευχόμαστε να έχετε όλοι σας υγεία και πρόοδο στη ζωή σας για να συνεχίσετε να στηρίζετε παρόμοιες προσπάθειες. Μακάρι την άλλη φορά να μιμηθούν το παράδειγμα σας και άλλοι …

 

Ο υπεύθυνος της Τράπεζας αίματος Μελάμπων

Ιερέας Ευάγγελος Τσουρδαλάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ