Μουσικές συναντήσεις

0
2229

Με δημοτική μουσική πλημμύρισαν οι δρόμοι των Μελάμπων την Τετάρτη 15 Ιουλίου!
Στα πλαίσια ενός τριήμερου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών σε χωριά της Κρήτης, που διοργάνωσε η σχολή χορού του κυρίου Κώστα Γεωργιλαδάκη, πραγματοποιήθηκε στις Μέλαμπες ένα πρωτόγνωρο για μας, μα συνάμα κ υπέροχο σμίξιμο Ηπειρώτικης κ Κρητικής μουσικής.
Καλεσμένοι από τον κύριο Γεωργιλαδάκη ήταν ο παραδοσιακός σύλλογος Άρτας, «Κωστηλάτα» με τους μουσικούς κ τους χορευτές του. Στον πλάτανο έγινε η αρχη της παρέας! Καμαρώσαμε τόσο το συγκρότημα από τη σχολή χορού «Γεωργιλαδάκη» και τα δικά μας Μελαμπιανάκια που μαθαίνουν χορό, όσο κ το σύλλογο «Κωστηλάτα» σε παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου. Εκεί, οι Μελαμπιανοί οργανοπαίκτες & τραγουδιστές έδειξαν στους φιλοξενούμενους μας, τη δική μας μουσική κουλτούρα. Στη συνέχεια, έγινε καντάδα σε κεντρικούς δρόμους του χωριού κ ακολούθησε ένα πετυχημένο γλέντι στο σύλλογο. Στο γλέντι, χόρεψαν εκτός από Ηπειρώτικα κ Μικρασιάτικους χορούς.
Μια ευχάριστη νότα ήταν το διασκεδαστικό δρώμενο με τον Γανωτζή, που μας παρουσίασαν, όπου εκτός από το γέλιο που προκάλεσε, «ανάγκασε» κ τους μεγαλύτερους να εξηγήσουν στα παιδιά τι ήταν ο Γανωτζής! Φυσικά παρακολουθήσαμε, όλο καμάρι, κ τα δικά μας παιδιά με το υπόλοιπο χορευτικό συγκρότημα να χορεύουν κρητικούς χορούς.
Καλεσμένος από τον κύριο Γεωργιλαδάκη, ήταν ο λυράρης Κωστής Σαριδάκης που μας γλέντησε με τον καλύτερο τρόπο. Όσο προχωρούσε το βράδυ Ηπειρώτες & Κρητικοί γίναμε μια μεγάλη παρέα, αποδεικνύοντας μας ότι κ τους κρητικούς χορούς ξέρουν οι περισσότεροι, να τους χορεύουν το ίδιο καλά!
Ο πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας, είχε ενεργή συμμετοχή κ ο πρόεδρος ο Γιάννης Βασιλάκης είχε φροντίσει για την υποδοχή κ φιλοξενία των μουσαφίρηδων μας. Μακάρι να επαναληφθεί και άλλες χρονιές, η παραδοσιακή ελληνική μουσική πρέπει να προβάλλεται, για να μαθαίνουμε τα τραγούδια κ τους χορούς απ΄άκρη σ΄άκρη της Ελλάδας.
Η διατήρηση κ διάδοση της παράδοσης μας, ειδικά στις μέρες μας, είναι πολύ σημαντική.

Μαρία Μιχελακάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ