Οι Μέλαμπες και ο Άγιος Χαράλαμπος

0
2356

 Η ιστορία του χωριού λέει ότι ,  όταν το 1830 και εξ αιτίας των γεγονότων των σχετικών με τη ζωή και την ομολογία των Αγίων 4 Μαρτύρων , που για τους Τούρκους ήταν μεγάλη προσβολή και εμπαιγμός του Μωάμεθ , για τον οποίο εμπαιγμό έπρεπε να τιμωρηθούν όχι μόνο οι Μάρτυρες αλλά και οι οικογένειες και το χωριό τους .

Τότε λοιπόν έκαψαν μαζί με το χωριό  και την παλιά μικρή Εκκλησία της Παναγίας .

Μετά απ’αυτά οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν  να κτίσουν στο ίδιο σημείο  νέα μεγαλύτερη – δίκλιτη – εκκλησία της Παναγίας . Το δεύτερο λοιπόν κλίτος το αφιέρωσαν στον ΄Αγιο Χαράλαμπο θεραπευτή της πανώλους , φοβερής αρρώστιας που αποδεκάτιζε τα χρόνια εκείνα τους ανθρώπους των πόλεων και των χωριών μετά από μεγάλες καταστροφές .

Από τότε ο ΄Αγιος Χαράλαμπος τιμούνταν από τους Μελαμπιανούς ως σπουδαίος Αγιος ,φίλος και  φύλακας τους γι’αυτό  και πολύ συχνά έδιδαν το όνομα του στα παιδιά τους .

Κάθε χρόνο δε στις 10 Φεβρουαρίου έκαναν  πανηγυρική λειτουργία με αρτοκλασίες  στο Ναό του και τα καθιερωμένα κεράσματα στα σπίτια των εορταζόντων .

Αυτή την παράδοση ακολουθώντας και φέτο η Ενορία μας , όπως ανέφερε ο π. Χρυσόστομος – εκπρόσωπος του Σ/ του Μητροπολίτη μας  που ήρθε στο χωριό μας και προεξήρχε της  Θ. Λειτουργίας απόδωσε στον προστάτη Αγιο της την τιμή και την αγάπη της , στους δε εορτάζοντας τις ευχές για χρόνια πολλά με τη βοήθεια του Αγίου Χαραλάμπη .

Να σημειώσομε για όσους δεν γνωρίζουν ότι :

Ο π. Χρυσόστομος Νικάκης  είναι Μελαμπιανός  στην καταγωγή από πατέρα . Είναι γιος του Γιάννη και της Ελένης  Νικάκη,  τιμά δε  αγαπά και σέβεται έμπρακτα  τόσο την ιερωσύνη του και την Ιερά Μονή που είναι μοναχός (των Αγ. Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης στο Σπήλι ) , όσο και το χωριό του .

Επειδή μάλιστα το πριν τη χειροτονία του σε ιερομόναχο όνομα του ήταν Χαράλαμπος    ( όνομα του παππού του Χαράλαμπου Νικάκη )  ευχόμαστε και σ’αυτόν καθώς και σε όλους τους Χαραλάμπηδες  καλή πρόοδο και του χρόνου με υγεία .

Από την Ενορία .

 

 Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη Λειτουργία του Αγ. Χαραλάμπη στις Μέλαμπες

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ