Εορτασμός Αγ 4 Μαρτύρων και Εθνικής εορτής

0
1876

Με ιδιαίτερη σεμνότητα  και θρησκευτική κατάνυξη  εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων   στις Μέλαμπες ,  εκεί που ως γνωστό γεννήθηκαν , έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους ως κρυπτοχριστιανοί και πήραν την απόφαση για την μεγάλη ομολογία τους και το υπέρ του Χριστού μαρτύριο .

Την παραμονή της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίωνκ. Ειρηναίου, εψάλλη   Πανηγυρικός  Eσπερινός και Ιερή Παράκληση  των Αγίων. Αργότερα έγινε αγρυπνία .

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής  έγινε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία   προεξάρχοντος και πάλι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και με τη συμμετοxή πολλών Ιερέων  και μεγάλου πλήθους πιστών .

Στη συνέxεια  τελέστηκε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο με ομιλητή εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου .

Ακολούθησε η λιτάνευση  του  Ιερού Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του xωριού και μάλιστα στα σημεία που υπάρχουν  δύο από τις οικίες των Αγίων, που η Ενορία έχει αναπλάσει και διαμορφώσει σε ιερό παρεκκλήσιο και προσευχητάριο τους αντίστοιχα .

Τέλος  στο προαύλιο του Ιερού Ναού, βοηθούντος του καλού καιρού της ημέρας και με θέα όλη την Νότια πλαγιά του Ψηλορείτη   , προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές , που και φέτος ήλθαν από  κοντά  και  μακριά, ( από όλη την Κρήτη ) και που ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .

Ο εορτασμός έκλεισε το απόγευμα  με τον εσπερινό  της ημέρας, εις το παρεκκλήσιο  των Αγίων.

Γενική πάντως ήταν η αίσθηση πως  ό,τι ζήσαμε και φέτος αυτό το διήμερο, περιδιαβαίνοντας  τους δρόμους του χωριού και τα προσκυνήματα που έχουν άμεση σχέση με τη ζωή των Αγίων, λιτανεύοντας στη μνήμη τους  ήταν δικό τους ευλογημένο δώρο .

Ευxόμαστε σε όλους, που τίμησαν για άλλη μια φορά  τους 4 Μάρτυρες στα πέρατα του κόσμου – από την Κρήτη , την Αθήνα όλη την Ελλάδα μέχρι και την Αυστραλία –  Μελαμπιανούς, Ρεθεμνιώτες,  Κρήτες και μη- οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να τους αξιώσουν  και του xρόνου .

 

Από την Ενορία Μελάμπων.

 


Φωτογραφίες  Κωνσταντίνος  Α. Τ. κ Γιώργος Ι.Κ.

 

Υλικο από Γιάννη Βασιλάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ