Δεν είναι λίγοι φίλοι και χωριανοί οι οποίοι αποστέλλοντας την παραπάνω παλαιά φωτογραφία η οποία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και απεικονίζει Μελαμπιανό με παραδοσιακή ενδυμασία της εποχής, μας ζητούν να μάθουν σχετικές πληροφορίες.
Επιθυμώντας να βοηθήσουμε και σύμφωνα με το αρχείο που διαθέτουμε, σας αναφέρω ότι ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία ήταν και δάσκαλος και παπαδοπαίδι !
Ονομάζονταν Μανόλης Αυγουστάκης γιός του παπα Μιχάλη Αυγουστάκη, από εκεί και το «παπαδόπουλος» όπως τον αποκαλούσαν.
Η φωτογραφία πάρθηκε στις Μέλαμπες το 1910 από τον Γάλλο περιηγητή AUGUSTINE PETRE και συνοδεύει την περιγραφή από την επίσκεψη του στο χωριό μας.
Περιλαμβάνεται στο βιβλίο του SOUVENIRS DE CRETE, (πολύ σπάνιο βιβλίο σήμερα) που εκδόθηκε το 1913 στη Γαλλία.
Στη σχετική περιγραφή του προσώπου μάλιστα, σελίδα 69 του βιβλίου, τον δάσκαλο Μανόλη Αυγουστάκη χαρακτηρίζει ως : «Τέλειο τύπο ανδρικής ομορφιάς»!!
Ο Μανόλης Αυγουστάκης εκτός από δάσκαλος, διετέλεσε και δντης του Δημοτικού σχολείου Μελάμπων κατά την περίοδο 1923-1936
Αντίγραφο της παραπάνω φωτογραφίας πιθανότατα να επανεκδόθηκε και αργότερα, σε φωτογραφικά λευκώματα εφημερίδες ή περιοδικά. Όμως η λήψη και πρώτη έκδοση της, πραγματοποιήθηκε από τον AUGUSTINE PETRE με την διαδικασία την οποία σας παραθέσαμε.
Αντώνης Τσουρδαλάκης
Σχετικά με το παραπάνω πρόσωπο η Μαρία Μαμαλάκη σχολίασε τα εξής:
Είναι αδερφός της γιαγιάς μου της Μαριγώς Μαμαλάκη του θείου του παπαδονικόλα και του θείου Παπά Γιάννη. Ξέρω ότι ήτανε δάσκαλος στο σχολείο του χωριού μας κάποια περίοδο. Ήτανε λεβέντης και φορούσε την παραδοσιακή Κρητική ενδυμασία (σαλβάρια) μέχρι που πέθανε. Έμενε στις Μοίρες.
Ο θείος ο δάσκαλος όπως τον λέγαμε παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στις Μοίρες είχε μια κόρη που παντρεύτηκε τον Λεωνίδα Κουρμούλη από τον Κουσέ και έκανε το υφασματοπωλείο στις Μοίρες που πολλοί Μελαμπιανοί θα θυμούνται. Τα γράφω όλα αυτά γιατί πολλοί θα θυμούνται τον Μανώλη Αυγουστάκη (δάσκαλο τον ξέρανε όλοι) να κάθεται στο ταμείο του μαγαζιού με τα σαλβάρια. Πρέπει να πέθανε την 10ετια του 60..