Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο – αφιέρωμα στην επαρχία του Αγίου Βασιλείου

0
1534

 

 

Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο | Γ΄ κύκλος
στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018, ώρα 19:00΄

________________________________________

Με το αφιέρωμα στην επαρχία του Αγίου Βασιλείου, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, ώρα 19:00΄, στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ολοκληρώνεται η σειρά ομιλιών της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών με γενικό τίτλο Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο*.

Στα δύο πρώτα σκέλη της σειράς είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε με το κοινό του Ηρακλείου διεισδυτικές παρουσιάσεις των επαρχιών Ρεθύμνης, Αμαρίου και Μυλοποτάμου, που κινήθηκαν πέρα από τα έως τώρα δημοσιευμένα μελετήματα.

Στον τελευταίο αυτόν κύκλο συναντήσεων, που συμπίπτει με τη Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6), στρέφουμε το βλέμμα μας στον νότο του νομού Ρεθύμνου κι ανακαλύπτουμε μαζί, τη μουσική παράδοση της επαρχίας Αγίου Βασιλείου και των επιρροών της στη φυσιογνωμία της νεότερης και σύγχρονης κρητικής μουσικής.

Εισηγητές του τρίτου κύκλου ομιλιών θα είναι:

• η κυρία Δώρα Σπυριδάκη, οικονομολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελαμπιανών Ρεθύμνου «Οι τέσσερεις Μάρτυρες», που θα μιλήσει με θέμα Μουσική και κοινωνία στον Άη-Βασίλη και στις Μέλαμπες. Μια γυναικεία ποιητική.

• ο κ. Θρασύβουλος Τσουχλαράκης, υποψήφιος διδάκτωρ πολιτισμικών σπουδών του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: Ο παραδοσιακός χορός στις περιοχές του Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου Ρεθύμνης, και

• ο κ. Δημήτρης Σιδερής, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μουσικός, με θέμα Το λαούτο στην υπηρεσία της «κατασκευής» μιας μουσικής ταυτότητας. Το παράδειγμα του Μαρκογιάννη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Νικολακάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ.

Συμμετέχουν ο Ross Daly και η Κέλυ Θωμά.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα Daulute: Δημήτρης Σιδερής (λαούτο), Γιάννης Παπατζανής (κρουστά) και Γιώργος Ζαχαριουδάκης (πνευστά).

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Είσοδος ελεύθερη

________________________________________
* Η σειρά ομιλιών Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο οργανώνεται με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης του ένατου τόμου της Σειράς Μαρτυρίες Χρίστος Αετού Τζιφάκης / Αι ημέραι της απελευθερώσεως εν Ρεθύμνη – 1944 και της συνολικής εικόνας που προκύπτει από το βιβλίο για το Ρέθυμνο και τις επαρχίες του. Σκοπός των ομιλιών είναι να έρθει σε επαφή το κοινό του Ηρακλείου με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, την ανθρωπογεωγραφία και τη διαδρομή των τόπων του Νομού Ρεθύμνου και των επαρχιών του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ