Αγία Γαλήνη – ιστορικό ντοκουμέντο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

0
2553

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η Αγία Γαλήνη άρχισε να κατοικείται οργανωμένα και να οικοδομείται βάση οικιστικού σχεδίου μετά την επίσημη σύσταση συνεταιρισμού – εταιρείας  για την ανοικοδόμηση της την 12η  Μαρτίου 1885 , με μέλη καταγόμενα από τις Μέλαμπες.

Όμως όπως προκύπτει απο την αλληλογραφία της «Ανωτέρας Διεύθυνσης Οικονομικών» με έδρα τα Χανιά, στην  περιοχή της Αγίας Γαλήνης, από το 1823 τουλάχιστον, υπήρχε ήδη έντονη εμπορική δραστηριότητα, αλλά  και κατοικίες.

Το εύρημα ντοκουμέντο από την σημερινή μας επίσκεψη  8/11/2018 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στα Χανιά, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Αφορά στην αρνητική απάντηση  κατοίκου της Αγίας Γαλήνης  του Θεόδωρου Καρναλάκη στην απαίτηση  της οικονομικής υπηρεσίας, για την αποπληρωμή ποσού (φόρου) σε γρόσια . Η αιτιολογία που επικαλείται για την αδυναμία καταβολής είναι  η έλλειψη ρευστού διότι εκείνη τη χρονιά  όπως αναφέρει: «ο καρπός δεν πουλιέται…»
Εν Αγία Γαλήνη 12 Σεπτεμβρίου  1823

και από το παραπάνω  προκύπτει  ο πρωταγωνιστικός ρόλος της περιοχής  ως εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο έως και το πρόσφατο παρελθόν.

 

Αντώνης Ε Τσουρδαλάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ