Άγιος Χαραλάμπος ο πολιούχος του χωριού μας

0
563
Γιορτάζει σήμερα ο πολιούχος μας Άγιος Χαράλαμπος, δεξιό κλίτος του κεντρικού Ιερού Ναού του χωριού μας.
Πήγαμε το πρωί στην εκκλησία, ανάψαμε το κερί μας και πήραμε ευλογία και άρτο.
Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπου, κτίστηκε μαζί με το κλίτος της Παναγίας, κατά την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας 1830, με την επίκληση να προστατεύει από την πανώλη και τις επιδημιες.
Ο αρχικός και παλαιότερος Ναός που βρισκόταν στην ίδια θέση, στην οποία ήταν και το νεκροταφείο του χωριού, καταστράφηκε από τους Τούρκους αμέσως μετά το 1824 και τον αποκεφαλισμό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, σαν πράξη τιμωρίας προς τους Μελαμπιανούς.
Η Αιγυπτιακή διοίκηση παραχώρησε δικαιώματα και στοιχειώδεις ελευθερίες σχετικά με την πίστη στους Χριστιανούς και οι Μελαμπιανοί βρήκαν την ευκαιρία και τον ξανάχτισαν μεγαλύτερο και στην ίδια θέση.
Ο Άγιος Χαράλαμπος (ορθότερα Χαραλάμπης, γεν. του Χαραλάμπους) ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Τα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή του είναι λίγα. Υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 89 μ.Χ.. Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκϊανό, κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών (περί το 198 μ.Χ.) που εξαπέλυσε ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος. Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών (202 μ.Χ.), πιθανώς στην Αντιόχεια του Μαίανδρου.Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου από την Εκκλησία, η οποία του αποδίδει το προσωνύμιο Ιερομάρτυρας. Την ίδια μέρα επίσης γιορτάζουν οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν και οι οποίοι βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί.(wikipedia)
Βοήθεια μας και του χρόνου !!
Χρόνια πολλά στους εορταζόμενους!!

IMG_014987

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ