Ο Άγιος Χαράλαμπος και οι Μέλαμπες

0
2345

Ίσως δεν είναι γνωστό σε πολλούς Μελαμπιανούς ότι από τα παλιά χρόνια ένας από τους προστάτες Αγίους του χωριού μας είναι και ο Άγιος Χαράλαμπος .

Η ιστορία του χωριού  λέει ότι ,  όταν το 1824 και εξ αιτίας των γεγονότων των σχετικών με τη ζωή και την ομολογία των Αγίων 4 Μαρτύρων , που για τους Τούρκους ήταν μεγάλη προσβολή και εμπαιγμός του Μωάμεθ, και γι’αυτό τον εμπαιγμό έπρεπε να τιμωρηθούν όχι μόνο οι Μάρτυρες αλλά και οι οικογένειες και το χωριό τους .

Τότε λοιπόν έκαψαν μαζί με το χωριό  και την παλιά μονόκλιτη μικρή Εκκλησία της Παναγίας .

Μετά απ’αυτά οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν το 1830 να κτίσουν στο ίδιο σημείο τη σημερινή νέα μεγαλύτερη δίκλιτη εκκλησία της Παναγίας . Το δεύτερο μάλιστα κλίτος το αφιέρωσαν στον ΄Αγιο Χαράλαμπο. Και τούτο γιατί τον αναγνώριζαν ως θεραπευτή της πανώλους , της φοβερής αρρώστιας που αποδεκάτιζε τα χρόνια εκείνα  ανθρώπους  πόλεων και  χωριών μετά από μεγάλες καταστροφές .

Από τότε λοιπόν ο ΄Αγιος Χαράλαμπος τιμούνταν από τους Μελαμπιανούς ως σπουδαίος Άγιος , φίλος και  φύλακας τους γι’αυτό  και πολύ συχνά έδιδαν το όνομα του στα παιδιά τους .

Κάθε χρόνο δε στις 10 Φεβρουαρίου έκαναν  πανηγυρική Θεία Λειτουργία με ζώσεις και αρτοκλασίες  στο Ναό του και τα καθιερωμένα κεράσματα στα σπίτια των εορταζόντων .

Αυτή την παράδοση ακολουθώντας και φέτος η Ενορία μας και με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία , απέδωσε στον προστάτη της Άγιο Χαράλαμπο  την τιμή και τον πρέποντα σεβασμό.

Το πανηγυρικό κλίμα  συμπλήρωσε το πρωϊνό τσάι  με τα εκλεκτά συνοδευτικά του, που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού ( τις οποίες και για άλλη μια φορά ευχαριστούμε) το οποίο προσφέρθηκε στη συνέχεια σε όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου πίσω από την εκκλησία.

Στη σύναξη αυτή μάλιστα έγινε λόγος για 2 φιλάνθρωπες και θεάρεστες δράσεις της Ενορίας μας.

1ον.Για την αιμοδοσία που έχει οριστεί την ερχόμενη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και

2ον. Για το κάλεσμα εγγραφής στον κατάλογο εθελοντών δοτών μυελού  οστών, πράξη για την οποία έγινε ενημέρωση από  μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Μυελού των Οστών του Ρεθύμνου, που είχαν έλθει προς τούτο στο χωριό μας.

Σημειωτέον ότι στη συζήτηση που ακολούθησε το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν αρκετά θετικό γι’αυτό και ελπίζουμε ότι η κληρονομημένη παράδοση  για κοινωνική προσφορά  θα έχει ξανά αποτελέσματα και θα  συνεχίσει να μας κάνει υπερήφανους.

Η Ενορία μας εύχεται τόσο σ’αυτούς που εόρταζαν όσο και  στους όπου γης Μελαμπιανούς  ο Άγιος Χαράλαμπος να είναι βοήθεια όλων μας.

Ο Εφημέριος Ιερέας Ευάγγελος Τσουρδαλάκης

 

Οι φωτογραφίες  είναι από τη Θ. Λειτουργία της  εορτής του Αγ. Χαραλάμπους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ