Ανακοίνωση της Ενορίας Μελάμπων σχετικά με την Μεγάλη Εβδομάδα

0
2344

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΛΑΜΠΗΣ ΣΥΒΡΙΤΟΥ  & ΣΦΑΚΙΩΝ

ΕΝΟΡΙΑ ΜΕΛΑΜΠΩΝ

   Προς τους αγαπητούς και ευλαβέστατους  Ενορίτες μας.

΄Υστερα από την ανακοίνωση των τελευταίων κυβερνητικών αποφάσεων υπ’ αριθμ 1178/Β 6-4-2020 σε συνδυασμό με την από 8-4-2020 εγκύκλιο του Σ/του Μητροπολίτου μας, που μας κοινοποιήθηκαν, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού , θεωρούμε επιβεβλημένο, με   πόνο ψυχής και με αίσθημα  ευθύνης, αλλά και ελπίδα αναστάσιμη, να σας ενημερώσουμε και πάλι για τη νέα εκκλησιαστική πραγματικότητα στην Ενορία μας κατά τις ιερές αυτές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας,  αποβλέποντας  πάντα στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.  

 Ορίζουν λοιπόν οι σχετικές αποφάσεις .

1…. Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής, αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό ( όπως ιεροψάλτης, νεωκόρος), ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν θα υπερβαίνει τους 4 σε όλους τους χώρους λατρείας. Οι θύρες της εισόδου και εξόδου του χώρου λατρείας θα παραμένουν κλειστές και ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος να λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κανένα άλλο πρόσωπο δεν εισέρχεται στο χώρο λατρείας κατά τη διάρκεια της τέλεσης λειτουργίας και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής. Απαγορεύεται ρητώς η χρήση μεγαφώνων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση της.

  1. ΄Οσον αφορά στις κηδείες και σχετικές και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του ιερέα, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων αυστηρώς των προληπτικών μέτρων προστασίας και οδηγιών των υγειονομικών αρχών.
  2. Η παρούσα ισχύει για το χρονικό διάστημα από 12-4-2020 μέχρι 20-4-2020.

 Με βάση λοιπόν αυτά σας ενημερώνουμε ότι:

1.Οι Ιερές Ακολουθίες που θα τελεστούν στην Ενορία Μελάμπων την Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών του Ι.Ναού και με τη συμμετοχή μόνο του Ιερέα και των υπολοίπων 3 βοηθών.

  1. Ιερό Ευχέλαιο δεν θα τελεστεί την Μ. Τετάρτη αλλά μετά την άρση των μέτρων.
  2. Στολισμός, περιφορά του επιταφίου στους δρόμους του χωριού και κάψιμο Ιούδα, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Αγαπητοί ενορίτες μας .

 Αναγνωρίζομε  ότι τα μέτρα αυτά προκαλούν σε όλους μας  θλίψη και ωδίνη,  γιατί όντας χριστιανοί, καλούμαστε να βιώσουμε τα ΄Αγια Πάθη και την Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας με τρόπο πρωτόγνωρο, χωρίς την ποθούμενη ευλογημένη φυσική συμμετοχή μας.

  Το υπομένομε όμως αντικαθιστώντας την προσωρινά με την κατ’ οίκον  προσευχή μας στον παθόντα και αναστάντα Κύριο μας και ως θυσία αγάπης όλων προς όλους, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ιδικών ήδη  έχει αποτελέσματα σε βαθμό, που και άλλες κοινωνίες θα ήθελαν να έχουν.

 Αυτό λοιπόν το εθνικό  καλό σας καλούμε να διαφυλάξουμε, τηρώντας τα μέτρα  με υπομονή και με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού όχι μόνο της δικής μας υγείας και ζωής αλλά και των συνανθρώπων μας.

  Ευχόμαστε να ευλογήσει ο Θεός την υπομονή και τις κατ’οίκον προσευχές μας.     Ευλογημένη Μεγάλη Βδομάδα.

 

Ο Εφημέριος της Ενορίας Μελάμπων 

Πρωτ/ρος Ευάγγελος Τσουρδαλάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ