Παλαιό φωτογραφικό υλικό

0
1532

Και περπατά και στένεται σε δρόμους και σε τόπους
και φέρνει μπρος στα μάτια του παλαιηνούς ανθρώπους ;

Αγαπητοί συγχωριανοί χρόνια πολλά και χαρούμενο το νέο έτος.

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας κάνουμε γνωστό, ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάμπων στα πλαίσια της πολύπλευρης προσπάθειας του για καταγραφή και διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού του χωριού μας, ξεκίνησε τελευταία την δημιουργία αρχείου παλιού φωτογραφικού υλικού.

Αναζητά δηλαδή παλιές φωτογραφίες τις αντιγράφει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τις βελτιώνει και τις ετοιμάζει για  περαιτέρω  αξιοποίηση . Την αναγκαιότητα αυτής της δουλειάς  είναι εύκολο όλοι να την αντιληφθούμε.

Γιατί λέγεται – και είναι αλήθεια – πως μια εικόνα  αντιστοιχεί σε χίλιες λέξεις .  

   Πραγματικά  σε κάθε φωτογραφία  αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο ολόκληρος κόσμος , ιστορία  πολλών σελίδων  που ξεπερνά κάθε λεκτική περιγραφή ακόμη και την πιο εντυπωσιακή  όπως είναι αυτή που κάνει ο Νίκος ο Μαργαρίτης στους  παραπάνω    στίχους  και στο ποίημα του με  τίτλο  «Οραμα στους δρόμους των Μελάμπων» και που ως γνωστό, έχει περιληφθεί στο δίσκο «Μελαμπιανοί δρόμοι Νο 1»

 Επειδή αναγνωρίζομε λοιπόν όλοι την αξία αυτής της δουλειάς αλλά και επειδή γνωρίζομε ότι υπάρχουν πάμπολλες  παλιές φωτογραφίες στα σπίτια των Μελαμπιανών   και  πριν πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων , σας καλούμε  όλους  που έχουν  τέτοιες  φωτογραφίες – και επιθυμούν βεβαίως να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή – να ψάξουν και να ξεχωρίσουν τις φωτογραφίες που απεικονίζουν :

   Μελαμπιανά πρόσωπα  σε οικογενειακές στιγμές , γιορτές , παρέες , γάμους ,  βαφτίσεις , χορούς, λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις , χαρακτηριστικά τοπία του χωριού  . Πρόσωπα σε εργασίες , σε εκδρομές , σχολικές φωτογραφίες  και οποιαδήποτε άλλη φωτογραφία έχει σχέση με τις  Μέλαμπες από το απώτερο παρελθόν έως το  έτος 1980 περίπου .

    Η συνεργασία μας θα γίνει  ως εξής :

   1 . Για  όσους μένουν ή έρχονται συχνά στο χωριό . Αφού ψάξουν και τις βρούν , να τις αριθμήσουν στην πίσω τους  πλευρά  και με την ίδια αρίθμηση να καταγράψουν σε μια κόλλα χαρτί – με  λογική σειρά – τα πρόσωπα της φωτογραφίας ,  το χρόνο και  τόπο λήψης της φωτογραφίας  – αν φυσικά τον ξέρουν -,και  όποια άλλη αξιόλογη  πληροφορία έχουν για τα πρόσωπα  της φωτογραφίας  .  Στη συνέχεια να τις παραδώσουν στον Πρόεδρο ή οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου του Συλλόγου για  ηλεκτρονική σάρωση , καταχώρηση των πληροφοριακών στοιχείων  κάθε φωτογραφίας και επιστροφή των φωτογραφιών στον κάτοχο τους .

    2 .Για όσους ζουν εκτός Κρήτης : Μπορούν να μας τις στείλουν :  Α . Ταχυδρομικά  μαζί φυσικά με τις παραπάνω  πληροφορίες . Αυτές αφού τις  αντιγράψομε  με τον ίδιο τρόπο θα τις επιστρέψομε πίσω . Β . Με

 e mail . Αρκεί η σάρωση τους  να  γίνει σε ανάλυση τουλάχιστον  600 ppi .   Γ. Με εγγραφή τους σε  οπτικό δίσκο ( CD) . Σημειώνομε ότι  στους 2  τελευταίους τρόπους δε θα πρέπει να  λείπουν   οι σχετικές  με τις φωτογραφίες πληροφορίες  .

  Κλείνοντας το κάλεσμα και την παράκληση μας αυτή θέλομε να σημειώσομε ότι δεν θα πρέπει να συμβεί αυτό που έγινε με τα παλιά αντικείμενα και εργαλεία στο χωριό μας  , που αφού τα  πετάξαμε  στα σκουπίδια αρχίσαμε και τα ψάχναμε . Με τις φωτογραφίες  ας  πράξομε πιο σοφά .

   ΄Εστω και τώρα  προλαβαίνομε  να διαφυλάξομε στιγμές , εικόνες του παρελθόντος μας της ιστορίας μας   μέσα από τις  μορφές των δικών μας ανθρώπων – προγόνων μας .

Το μικρό για την ώρα αλλά σημαντικότατο υλικό που έχει  συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα  στο αρχείο μας- και που  ελπίζομε να μεγαλώσει και να προβάλομε το καλοκαίρι – προϊδεάζει για τα αισθήματα και την ικανοποίηση που θα μας  προσφέρει . 

Ο Πρόεδρος

Τσουρδαλάκης Αντώνης

 

Στοιχεία επικοινωνίας και αποστολής:

Τσουρδαλάκης Αντώνης – Καλομενοπούλου 9 Ρέθυμνο – ΤΚ 74100

Τηλ. 2831056541  – 6932214503

Email: [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ