Αποθέρια

0
1441

Τα “αποθέρια” ήταν μεγάλη γιορτή και οι εμπλεκόμενοι στις εργασίες του  το γλεντούσαν με κρασί και μεζέδες. Δικαιολογημένα εξάλλου, αφού χαίρονταν οι άνθρωποι για το ότι τέλειωσε ο θερισμός, μια πολύ δύσκολη και επίπονη εργασία μα το κυριότερο για το ότι είχαν εξασφαλίσει το ψωμί της χρονιάς. Η γιορτή είχε εύθυμο χαρούμενο χαρακτήρα με αμοιβαία πειράγματα  και ευχές.

“Όλο το θέρος μου ’τασσες
πως θα με καλικώσεις
κι εδά που ποθερίσαμε
μου λες άμα ξεχρώσεις”.

Η έννοια “αποθέρια” με την πάροδο του χρόνου απέκτησε ευρύτερη  σημασία και αναφέρεται σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης μετά την ολοκλήρωση συγκεκριμένου κύκλου εργασιών. Έτσι λοιπόν και στην προκειμένη περίπτωση αυτή της ολοκλήρωσης των εργασιών που εκτελούσε η ενορία του χωριού στην Πάνω ρούγα και συγκεκριμένα στη γειτονιά που έζησε ένας από τους Τέσσερις Μάρτυρες , οι υπεύθυνοι, οι μαστόροι, τεχνικοί, εργάτες και ¨πουργοί¨  μαζευτήκαν την Κυριακή 12/12 στην ταβέρνα και κάμαν τα πρεπά δηλαδή τα  “αποθέρια”.

apotheria02

Όσο αφορά στο εν λόγο πραγματικά πολύ σημαντικό έργο του οποίου η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε σύντομα θα κάνομε αναλυτική και πλήρη παρουσίαση….


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ