Ενημέρωση περιφερειάρχη για τα αποτελέσματα της μελέτης αποκατάστασης

0
1379

Ενημερωτική συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου Αντώνη Τσουρδαλάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης κου Αρναουτάκη, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην έδρα της περιφέρειας στο Ηράκλειο. Η συνάντηση σκοπό είχε να ενημερωθεί ο κος περιφερειάρχης για τα στοιχεία αλλά και τα αποτελέσματα της μελέτης που αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναπτυξιακή αναβάθμιση των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχές Μέλαμπων, Σαχτούριων, Ορνές, Κρύα Βρύσης, Αγ.Γαλήνης.

Ως γνωστό, η εν λόγω περιοχή, σύμφωνα με τη μελέτη που συντονίστηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσουρδαλάκη, η οποία επικαλείται έγκυρες δημοσιευμένες αναφορές ανώτερων στελεχών του Πυροσβεστικού σώματος είναι η πρώτη πανελλαδικά σε επαναληπτικότητα εκδήλωσης πυρκαγιών με τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Στον κ. Αρναουτάκη επισημάνθηκαν τα εξής: η μελέτη αποτελεί προϊόν τριετούς προσπάθειας που ξεκίνησε μετά και την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά του 2016, όπου διαφάνηκε όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη εκπόνησης ειδικής ερευνητικής προσέγγισης του φαινομένου. Η μη ύπαρξη έως σήμερα, επίσημης, ολοκληρωμένης σχετικής στρατηγικής μελέτης, αφενός δημιουργούσε έλλειμμα συστηματικής παρακολούθησης και ανάλυσης των δεδομένων και αφετέρου οδηγούσε στη διόγκωση των συναισθημάτων απογοήτευσης, αγανάκτησης και απελπισίας των κατοίκων, οι οποίοι αποζητούν εντατικοποίηση των προσπαθειών λήψης μέτρων πρόληψης, καταστολής, απόδοσης ευθυνών, καθώς και οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης τονίσθηκε ότι η μελέτη αυτή δεν αποτελεί απλά ένα κείμενο ευρημάτων, συμπερασμάτων και προτεινόμενων μέτρων, αλλά πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης που ενσωματώνει και την γνώση, που εκπορεύεται από την κοινωνία, μια και συμμετέχουν ενεργά σε αυτή, πράγμα πρωτόφαντο στα ελληνικά χρονικά εκπόνησης συναφών μελετών, διακόσιοι και πλέον κάτοικοι και φορείς της περιοχής, με την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου. Όλοι οι παραπάνω φορείς και πολίτες , ουσιαστικά συνυπογράφουν την συγκεκριμένη μελέτη, αιτούμενοι την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των προτεινόμενων ενεργειών.

Από την συζήτηση διεφάνη ότι ο κ. Αρναουτάκης είναι θετικός στην ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων των κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Δήμαρχος ζήτησε τη στήριξη του κ. Περιφερειάρχη στην εκπόνηση ανάλογων μελετών και για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, τόσο του πρώην Δήμου Λάμπης όσο και του πρώην Δήμου Φοίνικα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ