Εκδήλωση ΚΚΕ- Τιμήθηκε η σημαντική προσφορά των Μελαμπιανών αγωνιστών

0
2058

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 12 Αυγούστου, στις Μέλαμπες,εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ με θέμα την προσφορά των κομμουνιστών του χωριού στην 100χρονη πορεία του Κόμματος.

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν η απονομή επαίνων προς τιμήν των αγωνιστών, οι οποίοι δόθηκαν σε απογόνους και συγγενείς των τιμώμενων, από τον Στέλιο Αλεξάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την Ιστορία του κινήματος, με αφηγήσεις Μελαμπιανών αγωνιστών.

Με αφορμή την εκδήλωση μάλιστα τυπώθηκε και διακινήθηκε ειδική έκδοση με την ιστορία του χωριού και των Μελαμπιανών κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΕΠ Κρήτης, με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΟ Κρήτης, αντιπροσωπεία της ΤΕ Ρεθύμνου, με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Κωστή Σταυρουλάκη, καθώς επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Ορφανόςκαι ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ρεθύμνης Μανούσος Μανουσογιάννης, εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ ρίζωσε στην περιοχή από τη δεκαετία του ’20

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης,στέλεχος του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως σκοπός είναι «να τιμηθεί η δράση των χωριανών μας και συγχρόνως να αναδείξουμε την ιστορική αλήθεια και τα διδάγματα του αγώνα». «Στο χωριό μας γράφτηκε λαμπρή Ιστορία και δεν υπάρχει αγωνιστικό κάλεσμα που οι Μέλαμπες να μην έδωσαν το “παρών”», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής αναπτύσσεται πλούσια δράση, με γερές Οργανώσεις του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, με ένοπλη αντάρτικη ομάδα του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Μελάμπων. Με πολλούς χωριανούς να είναι αντάρτες στον Μόνιμο ΕΛΑΣ, παίρνοντας μέρος σε μάχες στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Συγχρόνως το χωριό έχει την τιμή να δώσει στον αγώνα τον Γιώργο Τρουλλινό, Στρατιωτικό Διοικητή του 44ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Νομού Ρεθύμνου.

Αγωνιστική Ιστορία που συνεχίζεται κατά την απελευθέρωση, τον αιματοβαμμένο Γενάρη του 1945. Η αστική τάξη, αξιοποιώντας “εθνικόφρονες”, ταγματασφαλίτες, παρακρατικές συμμορίες και πρώην συνεργάτες των Γερμανών, χτυπά αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά και δολοφονεί την ηγεσία του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ στο Νομό Ρεθύμνου. Τότε έχουμε τους δύο πρώτους δολοφονημένους από το χωριό, ενώ ένοπλη ομάδα του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Μελάμπων πήγε για ενίσχυση των αγωνιστών στο Ρέθυμνο.

Ο Ν. Μανουσάκης

Φτάνοντας στο 1947, συγκροτείται και στην Κρήτη ο ΔΣΕ, ως απάντηση στην εντεινόμενη τρομοκρατία της αστικής τάξης. Στη μάχη του Ψηλορείτη, το χωριό έδωσε ξανά το “παρών”, με ομάδα ανταρτών που πήρε μέρος και με δύο χωριανούς να δολοφονούνται.

Από το 1947 έως το 1955 οι Μέλαμπες γράφουν ακόμα μια λαμπρή στιγμή στην ιστορία τους. Για 7 ολόκληρα χρόνια, η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ μαζί με την προσφορά λαϊκών ανθρώπων κατάφεραν να φυλάξουν και να προστατέψουν, κατά διαστήματα, κοντά στους 30 διωκόμενους κομμουνιστές στα σπίτια τους, ρισκάροντας τη ζωή τους σε μια μετεμφυλιακή εποχή συλλήψεων, βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Ολα αυτά τα χρόνια, το χωριό έδωσε 5 δολοφονημένους αγωνιστές στην ταξική πάλη και 42, που έχουμε καταγράψει έως τώρα, που πήγαν εξορία και φυλακή στον εμφύλιο και στα χρόνια της δικτατορίας του 1967».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ο ομιλητής: «Η αλήθεια, που γράφτηκε με αίμα, είναι ότι εκείνη την περίοδο δεν αναμετρήθηκαν απλά αδέρφια με αδέρφια και ό,τι άλλο λένε αστοί και οπορτουνιστές που θέλουν να κρύψουν τις αντικειμενικές κοινωνικές αντιθέσεις με τα ιδεολογήματα της λεγόμενης “εθνικής ομοψυχίας”. Αναμετρήθηκαν τα δύο μεγάλα στρατόπεδα που βρίσκονται σε συνεχή διαπάλη στον καπιταλισμό. Αναμετρήθηκε τάξη με τάξη.

Στις Μέλαμπες δεν γράφτηκε τυχαία σπουδαία ιστορία, γράφτηκε γιατί υπήρχε δυνατό ΚΚΕ με γερούς δεσμούς με τους χωριανούς. Η ύπαρξη Κομματικής Οργάνωσης ήδη από τη δεκαετία του 1920 είναι και ο λόγος της αγωνιστικής πορείας του χωριού.

Οι σημερινοί κομμουνιστές κρατάμε τη φλόγα του αγώνα, την πείρα και τα συμπεράσματα της ταξικής πάλης, το παράδειγμα χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που πάλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους για μια καλύτερη ζωή, χωρίς ταξική εκμετάλλευση.

Συνεχίζουμε για την ανασύνταξη του κινήματος και για γερές Οργανώσεις του ΚΚΕ παντού. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε ότι η σπορά των παλιών Μελαμπιανών θα καρπίσει».

Περήφανοι για τα 100χρονα του Κόμματος

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλητή τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Γιορτάζοντας φέτος την 100χρονη πορεία του κόμματός μας, του ηρωικού ΚΚΕ, στεκόμαστε με περηφάνια μπροστά στον αιώνα που φεύγει και με αίσθημα ευθύνης στο νέο αιώνα που ξεκινά.

Τιμάμε τους Μελαμπιανούς αγωνιστές και τους συναγωνιστές τους, που έβαλαν κι αυτοί το λιθαράκι τους για να γραφτεί αυτή η λαμπρή Ιστορία.

Τιμάμε τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που με αμέτρητες θυσίες, εκτελέσεις, βασανιστήρια, φυλακές, εξορίες, αμέτρητες στερήσεις, μας παρέδωσαν την τιμημένη σημαία του Κόμματός μας, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την οικοδόμηση μιας άλλης ανθρώπινης κοινωνίας, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Χρέος και τιμή μας είναι να κρατήσουμε αυτήν τη σημαία ψηλά, να ανταποκριθούμε στις συνθήκες του αγώνα, με όσες θυσίες και αν χρειαστούν και να την παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Το υποσχόμαστε αυτό.

Διδασκόμαστε από την ιστορική μας πορεία με τα μάτια στραμμένα στις προκλήσεις του σήμερα.

Εχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, που τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν γύρω από τη χώρα μας, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή μας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών απειλούν να βάλουν το λαό μας σε νέες περιπέτειες, αφού πρώτα του στέρησαν κάθε δικαίωμα να απολαύσει τον κόπο του, ρημάζοντας το εισόδημά του, προς χάριν της μεγαλύτερης κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που ορισμένοι προβληματίζονται και διστάζουν μπροστά στους αρνητικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μετά και τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.

Αλλά, αλήθεια, ήταν καλύτεροι οι συσχετισμοί όταν δόθηκε ο αγώνας ενάντια στον πάνοπλο χιτλερικό στρατό, όταν ξεκινούσε η συγκρότηση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ αργότερα και τόσοι άλλοι αγώνες που έδωσε ο λαός μας χέρι χέρι με το ΚΚΕ;

Φυσικά και όχι, γιατί εμείς ξέρουμε και το εμπεδώνουμε μελετώντας τη θεωρία μας, αλλά και την 100χρονη Ιστορία μας, ότι οι συσχετισμοί δεν είναι στατικοί. Είναι για να αλλάζουν. Τους παίρνεις υπόψη σου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υποτάσσεσαι σε αυτούς, δεν τα διπλώνεις…

Δίνουμε το χέρι σε όποιον έχει διάθεση να αγωνιστεί, ακόμα και αν διατηρεί επιμέρους επιφυλάξεις ή δεν συμφωνεί σε όλα. Σας καλούμε να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, να βοηθήσετε στην ενίσχυσή του με νέες δυνάμεις».

Τόνισε στο τέλος ότι «ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένος λαός. Αυτός είναι ο δρόμος».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ