Σαν σήμερα πριν 71 χρόνια …( Ρεθεμνιώτικα Νέα)

0
1660

ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΕΓΙΝΕ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΝΟΣ ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ
Σαν σήμερα πριν από 71 χρόνια στις Μέλαμπες ψηφιζόταν η καταδίκη του εμφύλιου σπαραγμού

03/05/2018 της Εύας Λαδιά

Οι ομάδες που μας χάρισαν τη λευτεριά δεν έπαιρναν γραμμή μόνο για τα χτυπήματα που αποδυνάμωναν τον εχθρό. Αρκετές φορές η διαταγή εξυπηρετούσε και συμφέροντα. Όπως όμως μπορούν να βεβαιώσουν επίσημα έγγραφα και ημερολόγια αγωνιστών στο Ρέθυμνο κυριαρχούσε η λογική. Οι έντιμοι άνθρωποι που είχαν τις τύχες του λαού μας στα χέρια τους μετρούσαν πρώτα το τίμημα της συμμετοχής σε μια αποκοτιά. Κι αν δεν γινόταν αλλιώς, όπως στην περίπτωση απαγωγής του Κράιπε, κατάφεραν να αποφύγουν πολλά δεινά για τον τόπο με το να σκέπτονται με αυτόβουλη σκέψη.
Βέβαια η προοδευτική πλευρά που έβαζε «μπέτη» σε κάθε παράτολμο επιχείρημα είχε δοθεί στον αγώνα με το όραμα μιας πολιτειακής αλλαγής με περισσότερες ευκαιρίες για κάθε άνθρωπο, περισσότερη ισονομία και πραγματική ισοπολιτεία.

Σαν σήμερα, στις Μέλαμπες, υπογράφηκε από λαμπρούς πατριώτες ένα σημαντικό ψήφισμα. Γιατί με αυτό οι Ρεθεμνιώτες ξορκίζανε την κατάρα του εμφυλίου.

Κι είναι σπουδαίο αυτό το στοιχείο που εντόπισε και ανάρτησε στην ιστοσελίδα του χωριού ο αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης. Γιατί αποδεικνύει ότι στο χωριό αυτό που ευλογεί η μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων πρυτάνευε πάντα η λογική και το γενικό καλό.

Το σπουδαιότερο όμως είναι άλλο. Ενώ από τις Μέλαμπες κρατούσαν αγωνιστές εντελώς διαφορετικών πολιτικών απόψεων και πεποιθήσεων, στις συσκέψεις για το μέλλον του τόπου ερχόταν σε τελευταία μοίρα η πολιτική θέση. Για να υπάρχει πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα που να οριοθετεί την έννοια πατριωτισμός.

δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ