Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

0
2080

Τα Κρητικά προϊόντα, η αυθεντική Κρητική κουζίνα ως πρότυπο της Κρητικής διατροφής και η λαϊκή μας παράδοση αναδείχθηκαν στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας από πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης, που έγινε στο κέντρο «Κουρήτες» στο Ηράκλειο την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018  και είχε την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. 

Στο φεστιβάλ συμμετείχε και το χωριό μας με τους Συλλόγους Πολιτιστικό και Γυναικών, ενώ μαγείρεψαν και παρουσίασαν, το αγαπημένο σε όλους γιορτινό φαγητό «Τσιτσιρόλια», η Αθηνά Σπυριδάκη και Ελένη Περάκη

 arxiki festival krit koyz 2018

Λίγα λόγια για τα Τσιτσιρόλια από την Ελένη Περάκη 

Ένα χειμωνιάτικο φαγητό με απίστευτη μυρωδιά που μας ακολουθεί πάντα.
|Οι αναμνήσεις που φέρνει είναι πολλές και η γεύση του απίστευτη.
Είναι το φαγητό που μαγειρεύαμε τις Κυριακές, τις γιορτές και όταν είχαμε κάποιο καλεσμένο.
Θέλει πολύ κόπο και χρόνο για να μαζευτούν τα χόρτα, να καθαριστούν και να ετοιμαστούν για μαγείρεμα. Τα τσιτσιρόλια χαρακτηρίζονται και ως Χριστουγεννιάτικο φαγητό.
Τα άγρια χόρτα μπορούμε να τα βρούμε από το Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο.
Τα τσιτσιρόλια αποτελούνται από διάφορα άγρια χόρτα: πράσα, σταφυλινάκους, γαλατσίδες, λαγουδογένι, μάραθο, γλυκορίζα, ακουρνοπόδους, λαδοκαρές και άλλα. Για να γίνουν τα τσιτσιρόλια με το χοιρινό συμμετείχε όλη η οικογένεια. Ο μπαμπάς με τον παππού αναλάμβαναν να αναθρέψουν και να σφάξουν το γουρούνι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Η μαμά με τη γιαγιά και τα παιδιά φρόντιζαν να βρουν τα χόρτα.
Για τα παιδιά ήταν ένα μάθημα βοτανολογίας γιατί άρχιζαν να αναγνωρίζουν σιγά- σιγά τα χόρτα και να μαζεύουν τα κατάλληλα.
Την περίοδο της Σαρακοστής μπορούμε να μαγειρέψουμε τα τσιτσιρόλια αντικαθιστώντας το κρέας με σουπιές ή χοχλιούς.
Είναι το ίδιο νόστιμα και τρώγονται ακόμα και σκέτα με πατάτες.

ΤΣΙΤΣΙΡΟΛΙΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΥΛΙΚΑ 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι (προεραιτικά) 1 κιλό σπάλα χοιρινή 1 κιλό άγρια χόρτα (πράσα, σταφυλινάκους, γαλατσίδες, λαγουδογένι, μάραθο, γλυκορίζα, ακουρνοπόδους, λαδοκαρές κ.ά.) 150 γρ. κοκκινογούλι (σέσκουλο) μόνο κοτσάνι 300 γρ. πατάτες 2 ποτήρια νερό 1 κουταλιά της σούπας πελτέ (προαιρετικά) αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα κομμένο σε μικρά κομμάτια και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. 2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. 3. Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. 4. Όταν είναι μισοψημένο το κρέας ρίχνουμε μόνο τα άγρια χόρτα. 5. Το κοκκινογούλι και τις πατάτες τα προσθέτουμε όταν είναι μισοψημένα τα χόρτα. 6. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και αφήνουμε να βράσουν 10 με 15 λεπτά. 7. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο με λίγο νερό. (προαιρετικά) 

 

Για να έχουμε οπτικοακουστικό  υλικό της εκδήλωσης, δούλεψαν η Ειρήνη Μανόλη Περογιαννάκη  και η  Μαρία Μιχελακάκη  

 

 

Powered by flickr embed.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ