Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Μελάμπων

0
2272

 

 

Η παράδοση του χωριού μας και σε ότι αυτή διακρίνεται (ιστορία, λαογραφία, μουσική, χορός, χειροτεχνία κ.ά.)  αποτελεί αναμφισβήτητα τον πυρήνα της έννοιας Μέλαμπες. Αυτό το βασικό συστατικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον τόπο μας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάμπων έχει ξεκινήσει  προσπάθειες διάσωσης – προβολής του και απαρτίζεται από τις εξής δράσεις.

  • Καταγραφή της μουσικής μας παράδοσης
  • Ξεκινήσαμε με την δημιουργία των δύο μουσικών δίσκων ΄΄ Μελαμπιανοί δρόμοι΄΄ και συνεχίζουμε σήμερα καταγράφοντας  με κατάλληλο εξοπλισμό την Μελαμπιανή παρέα στο φυσικό της χώρο αποθηκεύοντας ήχο αλλά και εικόνα


  • Δημιουργία αρχείου παλαιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών
  • Ξεκινήσαμε να αντιγράφομε παλιές φωτογραφίες ( σήμερα αριθμούμε  περί τις 1200 ) διατηρώντας πραγματικά, «ανοικτά παράθυρα» στο παρελθόν του τόπου μας

  • Συγκέντρωση  ιστορικών κειμηλίων, εργαλείων, αντικειμένων
  • Διασώζουμε την τελευταία ΄΄Φάμπρικα΄΄ που υπάρχει ακόμα στο χωριό , ΄΄αργαστήρι΄΄ και άλλα σημαντικά εργαλεία και αντικείμενα που από καρδιάς πραγματικά ο κόσμος προσφέρει.

    Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί εδώ και η πολύ αξιόλογη  προσωπική προσπάθεια του συγχωριανού μας Νίκο Φασατάκη ο οποίος συγκέντρωσε και παρουσίαζε για πολλά χρόνια σημαντικότατο λαογραφικό υλικό σε ιδιόκτητο χώρο. 

 

Όλα τα παραπάνω σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για τη δημιουργία του

« Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Μελάμπων »

Ήρθε η ώρα να πούμε ότι όλα τα παραπάνω βρήκαν  στέγη στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Μελάμπων μετά και την συντήρησή, ανάδειξή  και εξοπλισμό του προκειμένου να συγκεντρωθούν και  να διασωθούν.

Καλούμε λοιπόν όλους τους συγχωριανούς μας οι οποίοι διαθέτουν τέτοια αντικείμενα – υλικά  και εφόσον το επιθυμούν να μας τα παραδώσουν προκειμένου να  διαφυλαχθούν και αξιοποιηθούν.

Τα αντικείμενα  κατά την έκθεση τους θα φέρουν το όνομα του ιδιοκτήτη τους. 

 

Σκοπός μας  να δημιουργήσομε ένα αξιόλογου ενδιαφέροντος – τόπο για τον επισκέπτη του χωριού μας, αλλά και να μπολιάσουμε τις επόμενες γενιές του χωριού μας  με την γνήσια Μελαμπιανή κουλτούρα ….. 

 

 

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάμπων

Αντώνης Τσουρδαλάκης

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στους:

Γιάννη Βασιλάκη –  Αριστείδη Μπαγιαρτάκη και  στο τηλ. 6932214503

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ