” καλό σου ταξίδι Μανόλη Μαργαρίτη”

0
1460

 (την ώρα του αποχαιρετισμού λύρα έπαιξε ο Σ. Τσουρδαλάκης, λαούτο Γ. Τσουρδαλάκης,Κ Κυριακάκης – 1η μαντινάδα: στίχος Γ. Σηφάκης, τραγούδι Δ. Βεργαδής, 2η μαντινάδα :στίχος τραγούδι Αλέκος Παπαδάκης)

 

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στο Μανόλη Μαργαρίτη                                                   Μέλαμπες Τετάρτη 19 Μαίου 2010      

 

 

Είναι  πικρές και αφάνταστα δύσκολες φίλε  Μανώλη Μαργαρίτη τούτες  οι ώρες του αποχωρισμού μας.

 Και γίνονται ακόμη πιο δύσκολες γιατί τόσο ξαφνικά αφήνοντας την οικογένεια σου τους φίλους σου και την παρέα σου  παίρνεις το μεγάλο δρόμο της αιωνιότητας.

Δεν σου παραπονούμαστε γι ‘αυτά που περιμέναμε ακόμη από σένα , γιατί αυτά που έδωσες στο χωριό σου είναι τόσα πολλά ώστε  όλοι εμείς που σε γνωρίσαμε σε ζήσαμε και σε χαρήκαμε να σε θυμούμαστε και να μιλάμε για σένα για  πάντα.

Για την αρχοντιά σου, την ανθρωπιά σου , την αξιοπρέπεια σου , την εργατικότητα σου , το χαρακτήρα σου ,χαρίσματα που  θέλησες ναφήσεις ως παρακαταθήκη  και στην οικογένεια σου.

 

Θα σε θυμούμαστε για την αγάπη σου για τις Μέλαμπες  που από τα νιάτα  πάλευες να τις κάνεις καλλίτερες πιο σπουδαίες με ελαιουργείο με μηχανουργείο με μηχανές και ιδέες που  θάκαναν καλλίτερη τη ζωή των ανθρώπων τους .

Μα  πάνω απ’όλα θα σε θυμούμαστε και θα σέχομε στην καρδιά μας για το σπάνιο ταλέντο που σου χάρισε ο Θεός και δεν το κράτησες για τον εαυτό σου αλλά το καλλιέργησες το ανάδειξες το χάρισες σ’όλους εμάς για πάνω από 60 χρόνια . Μιλάμε για τη λύρα σου και το τραγούδι σου μα και την παρέα που έφτιαχνες με τόση μαεστρία .

 Μανωλη Μαργαρίτη .

΄Ησουν το γλυκόλαλο  άφτερο  πουλί που με τους ήχους της λύρας σου αλλά και με  τη  φωνή σου , έδιδες απερίγραπτη μαγεία και απέραντη δύναμη σ΄αυτό που εξέπεμπες και διαλαλούσες , δηλαδή την κρητική μουσική  τη μαντινάδα  και το τραγούδι, με αποτέλεσμα να φτάνει μέχρι  σε μας ,  να χαϊδέυει το αυτί μας  να σαγηνεύει το νου και την καρδιά  μας και να  γεμίζει με τα πιο δυνατά αισθήματα την ψυχή μας.

΄Ησουν εσύ που ήξερες καλά το πώς ;  το κέφι η χαρά  και μια ασήμαντη ή σπουδαία  αφορμή , κάτω από   φτώχεια ,  αρρώστιες και  βάσανα  ζωής,  μπορούν να γίνονται τραγούδι, ενθουσιασμός ζωής , υπαρξιακό φτερούγισμα .

Κοντά σου πραγματικά νοιώσαμε ανείπωτες και ατέλειωτες χαρές  που  μας προκαλούσε η λύρα  και το τραγούδι σου .

Κοντά  σου   έχομε νοιώσει συγκινήσεις απερίγραπτες όταν στα σοκάκια  του χωριού μας  αντιλαλούσαν οι κοντυλιές σου σε παλιούς και νέους σκοπούς  και κάθε μαντινάδα  γινότανε  τελάλημα  , που  διαλαλούσε  τις χαρές μα και τις πίκρες της ζωής  σ’ένα πανηγύρι πρωτόγνωρο  και ατελείωτο και σε να μάθημα κοινωνικότητας και ανθρωπιάς σπουδαίο της ζωής  .

Κοντά σου μάθαμε να σεβόμαστε τις παραδόσεις του χωριού μας .
Γιατί ξέρομε ότι αυτή την παράδοση , εσύ  όχι μόνο  τη σεβάστηκες και τη διατήρησες  αλλά στο μέρος που σου αναλογούσε  θέλησες να την προάγεις και να την κάνεις γνωστή και πάρα πέρα .

 Για όλα λοιπόν τα παραπάνω και πολλά άλλα που όλοι ξέρομε και έχομε να  διηγηθούμε  , ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Μελάμπων , ιδρυτικό μέλος, στέλεχος, ένθερμος υποστηρικτής και ακούραστος εργάτης  όλων των προσπαθειών του καθώς ήσουν  και εκ μέρους όλων των Μελαμπιανών θέλομε  να σου πούμε  ένα μεγάλο  ” Ευχαριστώ ” !!

 

…..καλό σου ταξίδι  Μανόλη Μαργαρίτη !!

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάμπων
Α. Τσουρδαλάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ