O Τζανακοβαγγέλης

0
2086

 μα προπάντων για τους επιδέξιους και χρονικούς  τραγουδιστές τους. Αυτό ισχύει και σήμερα  και η Μελαμπιανή ομαδική καντάδα έχει γίνει πρότυπο σε όλη την Κρήτη.

 

Είχαμε μάθει από τους παλιούς μας ότι η παρέα για να είναι όμορφη πρέπει να έχει πρωτίστως καλλίφωνους αλλά και συγχρόνως  πειθαρχημένους και χρονικούς τραγουδιστές.

Όσοι τραγουδούσαν σωστά, πήγαιναν μπροστά στην παρέα και έλεγαν τις μαντινάδες. Οι μαθητευόμενοι ακολουθούσαν από πίσω και σιγοτραγουδούσαν.

Τέτοιους τραγουδιστές είχαμε πάρα πολλούς. Όλοι οι μεγάλοι Κρήτες μουσικοί καλλιτέχνες που επισκέφτηκαν το χωριό μας πάντοτε μιλούσαν για το τραγούδι των Μελαμπιανών με σεβασμό και εκτίμηση. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα γιατί άλλοι έχουν μιλήσει περί αυτών. Θα σταθώ σε ένα από αυτούς που κατά την γνώμη μου υπήρξε ένας εκ των καλυτέρων Μελαμπιανών τραγουδιστών. Ήταν  ο Βαγγέλης Τζανακάκης ή Τζανακοβαγγέλης.

Ήταν καλλίφωνος, πολύ  υψίφωνος και συγχρόνως χρονικός. Το χάρισμα αυτό το είχαν και τα αδέλφια του Νικολής και η αδελφή του Ζαμπιά. Ήταν χαρίσματα που κληρονόμησαν από τη μάνα τους τη Μαρούλη  (Τζανακομανόλαινα) η οποία  ήταν πολύ μερακλίνα και  άφθαστη μαντιναδολόγος.

Προσωπικά είχα ακούσει πολλούς  ξακουστούς λυράρηδες να εξυμνούν το τραγούδι του Τζανακοβαγγέλη. Ήταν όμως πολύ αυστηρός  σε αυτούς που παραφωνούσαν και δεν πειθαρχούσαν στην παρέα.

Είχε παράστημα ψηλό  και αρρενωπό και στην εποχή του ήταν ένας περιζήτητος γαμπρός. Η μοίρα όμως των περισσοτέρων μερακλήδων συνήθως έχει αρνητικά και απρόσμενα αποτελέσματα. Πολλοί πεθαίνουν φτωχοί  και ξεχασμένοι από τους ανθρώπους αλλά πάντοτε ζωντανοί στη Μελαμπιανή κανταδίστικη παράδοση. Ήταν πάντα πρόσχαρος και χαμογελαστός. Περίφημος μίμος. Παρίστανε καταπληκτικά άλλους παλιούς Μελαμπιανούς που άφησαν εποχή στην ιστορία των Μελάμπων. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα για να μην παρεξηγηθώ.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το κελάϊδισμα της φωνής του όταν περνούσε καβάλα στο γάϊδαρο από το μετόχι μας στη Σκουλικαρέ, πηγαίνοντας στου Σκιστή και στου Ραπάνη τη Ρίζα.

Τελειώνω με μια μαντινάδα που νομίζω ότι ταιριάζει στο χαραχτήρα και την προσφορά του ξαδέλφου μου Τζανακοβαγγέλη στη Μελαμπιανή παράδοση.

Είναι νεκροί στη μαύρη γή
απούχουνε χατίρι
και το κρατούνε  οι ζωντανοί
σαν το προσκυνητήρι

Σωκράτης Τσουρδαλάκης

 

 

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=uZGz6GkES14

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=3MfDRBwcAfA

 

 

Τα βίντεο που προβάλαμε είναι από το αρχείο του Σωκράτη Τσουρδαλάκη και Θοδωρή Τρουλλινού.
Τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες μας έχουν παραχωρήσει ο Γιώργης Ε Περάκης, ο Ζαχαρίας Αυγουστάκης, Ηλίας Δουκάκης τους οποίους ευχαριστώ.

Το 3ο και τελευταίο βίντεο από τα παραπάνω εμπεριέχει κομμάτια από ηχογράφηση που έγινε στην Αγία Γαλήνη το 1969 στην οποία τραγουδεί ο Τζανακοβαγγέλης και  παίζει λύρα ο Μανόλης Μαργαρίτης και λαούτο ο Μύρος Βεργαδής .Τα κομμάτια βρήκα στην ιστοσελίδα  www.groika.gr  ανεβασμένα από τον αείμνηστο Νίκο Μανουσάκη  .

Ο Διαχειριστής

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ