Οι Μέλαμπες ετίμησαν τσ΄ Αγίους τους

0
1419

 

όπως  αρμόζει στη γενέτειρα Αγίων εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων , Γεωργίου , Αγγελή ,  Μανουήλ και Νικολάου   στο χωριό μας.

Την παραμονή το βράδυ εψάλλη  Μεγάλος  Eσπερινός και Ι. Παράκληση .
Αργότερα έγινε η Αγρυπνία.
Την  ημέρα  της εορτής έγινε πανηγυρική   Αρχιερατική Θεία  Λειτουργία  με  επικεφαλής   το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο   και με τη συμμετοχή  πολλών Ιερέων, του Δημάρχου και πολλών Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Αγ. Βασιλείου , κρατικών αρχών και   πλήθους πιστών .

Στη συνέχεια  έγινε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο  κατά την οποία  εκπαιδευτικός του Σχολείου αναφέρθηκε στο  περιεχόμενο της διπλής για τις Μέλαμπες εορτής  .

΄Ύστερα ακολούθησε  η καθιερωμένη   λιτάνευση  του  Ι. Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του χωριού.

Αξίζει να υπογραμμισθεί  η  παρουσία  των μαθητών των σχολείων  μας ( νηπιαγωγείου και Δημοτικού )  με τη  σημαία των, ως και πολλών πιστών από  τα γύρω χωριά ,ολόκληρη την επαρχία ,αλλά και το Ρέθυμνο και ολόκληρη την Κρήτη  .

Αισθητή  όμως – κατά κοινή ομολογία – ήταν φέτος η απουσία του Γυμνασίου Μελάμπων  που ύστερα από 45 χρόνια  σταμάτησε να λειτουργεί .

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, αυτό που έκανε   εντύπωση και προκάλεσε ικανοποίηση  σε όλους που συμμετείχαν στην ιερή Λιτανεία ήταν το σπίτι των Αγίων 4 Μαρτύρων , που ως γνωστό , μεταμορφώνεται από την Ενορία σε μικρό παρεκκλήσιο και επισκέψιμο χώρο, (από το οποίο και πέρασε για πρώτη φορά η Ιερή Λιτανεία ) που κατά  γενική εκτίμηση , με  την όλη εικόνα του παραπέμπει στην εποχή και στη ζωή των Αγίων 4 Κρυπτοχριστιανών Αγίων  .

Την όλη  μυσταγωγία για τους επισκέπτες προσκυνητές  όπως έλεγαν συμπλήρωνε  η πάντα  η υπέροχη   θέα  που  έχουν οι Μέλαμπες  με τον ατέλειωτο οπτικό ορίζοντα  που προσφέρουν  και που έχει ως φόντο  τον Ψηλορείτη και το Κέντρος .

Με το πέρας των Ιερών ακολουθιών    προσφέρθηκε   στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου  σε όλους τους προσκυνητές από το Δήμο Αγίου Βασιλείου , την Ενορία  και τους φορείς  του χωριού  η  καθιερωμένη , ( αλλά και προσαρμωσμένη εις την σημερινή οικονομική συγκυρία ) παραδοσιακή φιλοξενία  στη διάρκεια της  οποίας ο Εφημέριος της Ενορίας καλωσόρισε , ευχαρίστησε και ευχήθηκε στους  προσκυνητές .

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στους πολυπληθείς απόδημους Μελαμπαινούς  που επέλεξαν να τιμήσουν στον τόπο τους φέτος τους Αγίους μας , ευχόμενος και σ’αυτούς αλλά και σε όλους τους  Μελαμπιανούς και μη , που ανά τον κόσμο τιμούν τους  εορταζομένους Αγίους  και του χρόνου.

Συμπερασματικά  γενική ήταν η αίσθηση όλων , ότι στο χωριό μας  η εορτή των Αγίων περιέχει  κάτι  το ξεχωριστό και  βαθειά πνευματικό .

Και βέβαια δε χωράει αμφιβολία πως αυτά που έγιναν το διήμερο αυτό  στις Μέλαμπες  τιμούν βέβαια πρώτα τους Αγίους μας αλλά  στη συνέχεια ,  το   ίδιο το χωριό μας

Ευxόμαστε οι   Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες να είναι βοήθεια όλου του κόσμου και να μας αξιώσουν όλους – όπου κι αν βρίσκεται καθ’ένας – και του χρόνου .      

Από την Ενορία

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ