Ένα όνειρο που πρέπει να γίνει παραγματικότητα

0
1428

 ΄Οσοι επισκέφτηκαν το καλοκαίρι την πάνω ρούγα του χωριού μας και συγκεκριμένα  τη γειτονιά που βρίσκεται μεταξύ των σπιτιών του Μανώλη του Καντηλάκη , του Γιώργη του Κονσολάκη , του Νίκο του Μπαγιαρτάκη , του Κώστα του Τζανακάκη , του Γιώργη του Φρατζεσκάκη και του Μανώλη του Χριστοφοράκη  είδαν ασφαλώς να γίνονται μια σειρά από σοβαρές- ασυνήθιστες –  για τις Μέλαμπες οικοδομικές εργασίες , που όπως είπε κάποιος «θυμίζουν κάτι σαν μοναστήρι» .

Να πούμε λοιπόν ότι τις εργασίες αυτές ξεκίνησε να τις κάνει η Ενορία μας στο σημείο που κατά την παράδοση υπήρχε το σπίτι ενός εκ των Αγίων 4  Μαρτύρων .

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι . ΄Ολοι εμείς οι μεγαλύτεροι ακούγαμε  από τους παλιότερους για τα σπίτια των 4 Μαρτύρων στις Μέλαμπες  μαζί με διάφορες πληροφορίες  περί του πού βρίσκονταν αυτά . Δεν είχε ωστόσο  ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα καμιά προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης αυτών των πληροφοριών ούτε πολύ περισσότερο  , ανάδειξης αυτών των σημείων . Και τούτο βέβαια όχι  από αδιαφορία αλλά από δυσκολία στα σημεία αυτά – τα τόσο πυκνοδομημένα – να εξευρεθεί ο απαραίτητος χώρος για αξιοποίηση και ανάδειξη .

Μπορούμε να πούμε λοιπόν τώρα  ότι όλα  αυτά πλέον με τη βοήθεια του Θεού και των Αγίων ξεκαθαρίζουν και πάνε να γίνουν  πραγματικότητα .

Με σημείο  εκκίνησης    την παράδοση που θέλει το σπίτι ενός των Αγίων Μαρτύρων να βρίσκεται γύρω από το σπίτι του Γιώργη του Μαραγκάκη το οποίο και παρεχώρησαν οι κόρες του  στην Ενορία , ακόμη ύστερα από την ευγενή απόφαση των  παιδιών και εγγονιών του   Γιώργη και της Βασιλικής Χριστοφοράκη να δωρίσουν στην Ενορία Μελάμπων την οικία του παππού και της γιαγιάς των , που βρίσκεται πλάι από το εν λόγω μέρος , αλλά  και μετά την αξιέπαινη  προθυμία του Κωστή του Τζανακάκη και του Γιώργη του Φρατζεσκάκη να διαθέσουν και κείνοι από τον κήπο του σπιτιού τους μεγάλο μέρος ,  το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να αποδεχθεί τις δωρεές και να αρχίσει άμεσα τις εργασίες αναδιαμόρφωσης του χώρου .

Η μελέτη έγινε με πρόβλεψη  να διαμορφωθεί ένα μικρό εκκλησάκι  προς τιμή των Αγίων καθώς και ένα μικρό οικοδόμημα για κέρασμα  καφέ  στους προσκυνητές και διερχομένους .

Στόχος ήταν τα  κτίσματα αυτά να γίνουν με τρόπο ώστε  να παραπέμπουν στην εποχή  και στα σπίτια των Αγίων .

Και  όπως ομολογούν όσοι μέχρι σήμερα έχουν επίσκεφτεί το χώρο ο στόχος  αυτός επιτεύχτηκε .

Πραγματικά τα 400 τ.μ. πετρόκτιστης τοίχοποιϊας μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές .

  • Το εκκλησάκι θυμίζει αναδιαμορφωμένο χώρο αποθήκης σπιτιού και τούτο διότι οι Αγιοι  ως κρυφοί χριστιανοί που ήσαν   σε τέτοια απόκρυφα μέρη του σπιτιού τους είχαν την εικόνα του Χριστού  (σε αποθήκες ή σε  υπόγεια ) και εκεί προσεύχονταν .
  • Η μικρή αίθουσα έχει στέγη από μεσοδόκια και τάβλες καθώς και ανώφιλια από κυπαρίσια όπως γίνονταν τα σπίτια στην εποχή των προπαππούδων μας  .
  • Η είσοδος στο χώρο γίνεται από μια καμάρα , που σε προετοιμάζει για κάτι το ιδιαίτερο , το ξεχωριστό .
  • Ο περιβάλλον χώρος έχει  ελεύθερη τη θέα προς τον Ψηλορείτη  και είναι διακοσμημένος με πολλά παλιά αντικείμενα και στοιχεία ( έκπληξη ) ,  προ πάντων δε από το  πράσινο του  διαμορφωμένου κήπου για να ευχαριστείται  το μάτι και ξεκουράζεται η ψυχή του επισκέπτη .

Κοντολογίς θεωρούμε ότι το έργο αυτό που είναι αφιερωμένο στους Αγίους μας συγχρόνως  κοσμεί την πάνω ρούγα και τιμά ολόκληρο  το χωριό μας .

Και δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι αυτό  έπρεπε να έχει γίνει αμέσως μετά το κτίσιμο της εκκλησίας των 4 Μαρτύρων στου Κλωνάρη .

Για να έχει η γενέτειρα των Αγίων  να δείχνει τουλάχιστον  ένα από τα σπίτια των .

Εν πάσει περιπτώσει . Με δεδομένες τις μνημονευθείσες πραγματικά  ανυπέρβλητες δυσκολίες , έστω και με αυτή την καθυστέρηση , επί τέλους το μεγάλο αυτό όνειρο   γίνεται πραγματικότητα .

Οι εργασίες που εκτελέστηκαν , έγιναν με το σχεδιασμό και την επίβλεψη του Βαγγέλη του Ψιλάκη , που πραγματικά κατάφερε να μετατρέψει όλη τη γειτονιά από ερείπια κτισμάτων και σκουπιδότοπο σε πανέμορφο χώρο που  δεν τον χορταίνεις .

΄Όμως οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν . Το εκκλησάκι δεν τελείωσε  . Η αίθουσα είναι ημιτελής . Χρειάζονται χρήματα για να αποπληρώσουμε τις φετινές εργασίες και  να συνεχίσουμε το επόμενο καλοκαίρι .

Γι’αυτό και ως Εκκλησιαστικό Συμβούλιο καλούμε κάθε Μελαμπιανό , που έχει ονειρευτεί κάτι καλλίτερο για τις Μέλαμπες και θέλει να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο ή ποσό  να στείλει τη συνδρομή του στην Ενορία , ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι , και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί , να κάνουμε τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου .

 

 (αρ. τραπ. λογαριασμού για την ενίσχυση του έργου: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5757-001476-248)

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε  όλους αυτούς που παρεχώρησαν τα κτίσματα και τα οικόπεδα  για να γίνει αυτό που έγινε καθώς και όσους μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τη  βοήθεια τους .

Ευχαριστούμε  επίσης την ψυχή αυτού του έργου τον Βαγγέλη τον Ψιλάκη , καθώς και όλους τους τεχνίτες που δούλεψαν ομολογουμένως με πολύ μεράκι και υπομονή για να βγει το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα .

Αυτό που βεβαιώνουν άλλωστε και οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες .

4mart01 4mart03 4mart04  4mart05

Από την Ενορία Μελάμπων .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ