Η παρουσίαση του βιβλίου των Αγίων 4 Μαρτύρων στην Αθήνα

0
1480

Ιδιαίτερη  χαρά  και  ξεχωριστή ικανοποίηση  νοιώσαμε πραγματικά  όλοι όσοι βρεθήκαμε εκείνο το βράδυ της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 2016 στο  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγ. Βασιλείου , ο Σύλλογος Μελαμπιανών της Αθήνας , η Παγκρήτια ΄Ενωση ,η Ομοσπονδία Συλλόγων Αγ. Βασιλείου .  Στην εκδήλωση αυτή  Μελαμπιανοί, Ρεθεμνιώτες , Κρητικοί και μη ανταμώσαμε και  έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Πρωτοπρεσβύτερου  Ευάγγελου Τσουρδαλάκη που φέρει τον τίτλο «Οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες, Γεώργιος , Αγγελής , Μανουήλ και Νικόλαος , οι εκ Μελάμπων και εν Ρεθύμνη Μαρτυρήσαντες».

Την εκδήλωση άνοιξε Μελαμπιανή παρέα τραγουδιστών με  ένα τραγούδι από το βιβλίο των Αγίων  που φέρει τον τίτλο «Ελάστε να γυρέψομε ούλα τα πάνω μέρη». Συγχρόνως με την απόδοση του τραγουδιού δύο βρακοφόροι από το Λαογραφικό ΄Ομιλο «Κουρήτες»  έμπαιναν στην αίθουσα κρατώντας την εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων , την οποία και τοποθέτησαν σε καίριο σημείο και  έμεινε εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ακολούθησαν  χαιρετισμοί των  Προέδρων  των Συλλόγων που συμμετείχαν στη βραδιά   και συγκεκριμένα:  Από την  Παγκρήτια Ένωση ο κ. Γ.  Μαριδάκης που ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης, από το Δήμο Αγ. Βασιλείου ο Αντιδήμαρχος κ. Αντ. Τσουρδαλάκης ,από την Ομοσπονδία Συλλόγων Αγ. Βασιλείου «Ο Πρέβελης» ,ο κ. Μαν. Δρυδάκης, από το Σύλλογο Μελαμπιανών της Αθήνας ο κ. Ν. Χαριτάκης. Παραβρέθηκαν επίσης  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής  το «Αρκάδι» κ. Γ. Βλατάκης , Πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων κ. Εμμαν. Πατεράκης .

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν: Ο  κ. Γιάννης Γριντάκης , Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μίλησε για το ιστορικό πλαίσιο και τα επαναστατικά γεγονότα στην Κρήτη την εποχή που έζησαν οι Τέσσερις Μάρτυρες, τοποθετώντας  τόσο το Μαρτύριο τους  όσο και το  υλικό του βιβλίου μέσα στο πλαίσιο αυτό .

Ο Μητροπολίτης  Βελεστίνου κ. κ. Δαμασκηνός μας μίλησε για τη «Θαυμαστή πνευματική δύναμη »  των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, ως και των Αγ. Τεσσάρων Μαρτύρων , από την οποία μπορεί να αντλεί πνευματική δύναμη και ελπίδα  κάθε χριστιανός.

Ο κ. Νικόλαος Ξεξάκης , Ομότιμος Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσέγγισε το περιεχόμενο του βιβλίου αναπτύσσοντας το θέμα « οι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας ως Πνευματικοί οδηγοί»

Στη συνέχεια η Μελαμπιανή παρέα των τραγουδιστών και πάλι- με αφηγητή κάποιων στίχων  το Σταύρο το Φωτάκη- απέδωσε  ένα άλλο τραγούδι του βιβλίου με τίτλο «Όραμα στους δρόμους των Μελάμπων».

Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Τσουρδαλάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους συνέγραψε το έργο και  με θερμά λόγια ευχαρίστησε τους ομιλητές και διοργανωτές αλλά και όλους τους παρόντες και συμμετέχοντας στην εκδήλωση.

Η βραδιά  έκλεισε με ένα δεκάλεπτο βίντεο από τις Μέλαμπες , τον τόπο που γέννησε , ανέθρεψε και κράτησε βαθιά στην ψυχή των αγίων  Τεσσάρων Μαρτύρων, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη για την οποία και μαρτύρησαν .

Τέλος όλοι μαζί ψάλλαμε το Απολυτίκιο των Αγίων, έχοντας την αίσθηση ότι το απόγευμα αυτό οι Άγιοι  ήταν μαζί μας .

Η εκδήλωση έκλεισε με  εγκάρδιο κέρασμα το οποίο γευτήκαμε  όλοι, παραμένοντας  στο φιλόξενο πραγματικά , χώρο  συζητώντας για ώρα   και εκφράζοντας την ικανοποίηση μας για την όμορφη αυτή εκδήλωση αλλά και για τους Αγίους μας που τη βραδιά αυτή  μίλησαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο στην ψυχή μας .

Αυτό που συμπερασματικά  θέλω να πω ως  ένας από όσους παραβρεθήκαν στη συνάντηση αυτή είναι:  Συγχαρητήρια στο συγγραφέα για το έργο , εύγε στους διοργανωτές  για την προσπάθεια που κάνουν  να μην ξεχάσουμε τον τόπο μας, την ιστορία μας και τους Αγίους μας και ακόμη να ευχηθώ , οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες να μας συντροφεύουν και να μας στηρίζουν  πάντα στη ζωή μας .

 

Βίκυ Σχοινά.

 

Ευχαριστήριο του Δήμου Αγ. Βασιλείου.

Ο Δήμος Αγ. Βασιλείου ευχαριστεί θερμά τους Προέδρους, τα Δ.Σ. και τα μέλη των Κρητικών Σωματείων και Συλλόγων Αθήνας, που με προθυμία αποδέχτηκαν την πρόταση του, να οργανώσουν στην Αθήνα, την παρουσίαση του βιβλίου, που εξέδωσε η Ενορία Μελάμπων και αφορά τη ζωή και το μαρτύριο των  Αγ. Τεσσάρων  Μαρτύρων, και την οποία ως γνωστό πραγματοποιήσαν  στις 31 Οκτωβρίου 2016.

Η εκδήλωση κατά κοινή ομολογία , είχε αρτιότητα, πληρότητα και επιτυχία γιατί με τρόπο απλό και σεμνό απέδωσε τιμή και σεβασμό όχι μόνο προς τους Αγίους , που ήταν αφιερωμένη, αλλά και προς τους ίδιους τους οργανωτές  Κρητικούς Συλλόγους και που αυτοί ήταν: Η  Παγκρήτια Ένωση , η Ομοσπονδία Συλλόγων Αγ. Βασιλείου «Ο Πρέβελης», ο Σύλλογος Μελαμπιανών της Αθήνας, – ως διοργανωτές- ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής  το «Αρκάδι», η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, – ως συμμετέχοντες .

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ