Η παρουσίαση του βιβλίου για τους 4 Μάρτυρες

0
1858

Μια  ξεχωριστή εμπειρία έζησαν το βράδυ της Κυριακής της 30ης Αυγούστου όσοι βρέθηκαν στις Μέλαμπες  και συμμετείχαν στις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της παρουσίασης του  νέου βιβλίου που φέρει τον τίτλο «Οι Άγιοι Τέσσερις Νεομάρτυρες Γεώργιος Αγγελής Μανουήλ και Νικόλαος  οι εκ Μελάμπων και εν Ρεθύμνη μαρτυρήσαντες». Το βιβλίο εξέδωσε η γενέθλια των Αγίων Ενορία το οποίο συνέγραψε ο Εφημέριος της Πατήρ Ευάγγελος Τσουρδαλάκης με την Ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου .

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με ακολουθία του Εσπερινού, συμμετέχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, στο νεοδιαμορφωθέν παρεκκλήσιο των Αγίων, στη θέση που η παράδοση θέλει να υπήρχε ένα από τα σπίτια των Αγίων Τεσσάρων , του Γεωργίου. Ακολούθως σχηματίστηκε μια ιδιαίτερη πομπή που είχε κεφαλή νέα παιδιά με τη λύρα , το λαούτο και μαντολίνο τους και Μελαμπιανούς μικρούς και μεγάλους τραγουδιστές ,που τραγουδούσαν ποιήματα από το νέο βιβλίο , γραμμένα από Μελαμπιανούς για τους Αγίους των. Από πίσω ακολουθούσε όλο το εκκλησίασμα δηλαδή, ο Μητροπολίτης , οι ιερείς και όλοι οι πιστοί που συμμετείχαν στον Εσπερινό. Η ιδιότυπη αυτή Λιτανεία πέρασε και από τον «Πρίνο» σημείο που η παράδοση θέλει να υπήρχε το σπίτι άλλου Μάρτυρα, κατέληξε δε στο προαύλιο της Παναγίας , όπου και έγινε η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου .

Στην παρουσίαση αυτή ομιλητές ήσαν : Ο κ. Νικόλαος Ξεξάκης ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που προλογίζοντας, αναφέρθηκε στο θέμα της σημασίας του Μάρτυρα στη ζωή του πιστού υπογραμμίζοντας ότι : «Μέσα από τους σκοπέλους και τα εμπόδια  της ζωής και ο σημερινός  άνθρωπος οφείλει να πορεύεται ως αγωνιστής, ως μάρτυρας, και ομολογητής ακολουθών τη στενή και τεθλιμμένη οδό του Ευαγγελίου την οδηγούσα στη αληθινή ζωή».

Ο κ. Κωστής Ηλ. Παπαδάκης συντ. καθηγητής Βθμιας Εκπ/σης παρουσίασε το πρώτο μέρος του βιβλίου ,δηλαδή τα στοιχεία –  παλαιά και νέα- που υπάρχουν ακόμα στις Μέλαμπες  και έχουν σχέση με τη κρυπτοχριστιανική ζωή και το μαρτύριο των Αγίων, ιδιαίτερα δε με τον τέταρτο Μάρτυρα, τους τάφους και τα σπίτια των Αγίων λέγοντας ότι : «΄Εχουν ιδιαίτερη αξία τα στοιχεία από τις διηγήσεις των παλαιών γηραιών Μελαμπιανών , που στον τόπο των Αγίων φυσικό είναι να αφθονούν ακόμα και σήμερα περιμένοντας , κάποιος να τα συγκεντρώσει και να τα αξιοποιήσει προτού είναι πλέον αργά» .

Ο κ. Ζήνων Ζαννέτος πρώην Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου  αναφέρθηκε στα ποιητικά και ασματικά μέρη του βιβλίου, , σημειώνοντας. « …το β΄μέρος του βιβλίου αποτελεί βιογραφή των Αγίων 4 Μαρτύρων, που έγινε ύμνος ,ψαλμός, λύρα, στιχούργημα , σκίρτημα καρδιάς , που γράφηκε με έμπνευση και με κοινή συνισταμένη την αγάπη και το σεβασμό των Μελαμπιανών προς του Αγίους τους»,καταλήγοντας σε ένα από τα νέα Μεγαλυνάρια του βιβλίου που λέει:

« Χαίρετε Μελάμπων θείοι βλαστοί Λάμπης πολιούχοι στρατιώται και αθληταί

Ρεθύμνης αθλοφόροι και Κρήτης τροπαιούχοι και πάσης Εκκλησίας θεία σεμνώματα .

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο κ.Δημοσθένης Παπαδομιχελάκης πρώην σχολικός Σ/λος Αθμιας Εκπ/σης , που άριστα επιτέλεσε το έργο του .

Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Τσουρδαλάκης , υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τώρα και 2 αιώνες οι ΄Αγιοι βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής των κατοίκων του χωριού και ευχαριστώντας τους ομιλητές και όλους όσους συμμετείχαν ή βοήθησαν  στην οργάνωση και πραγμάτωση της πνευματικής αυτής εκδήλωσης .

Ενδιαφέρον είχαν τα καταληκτήρια λόγια του Σ/του Μητροπολίτη μας κ Ειρηναίου περί της αισθητής παρουσίας και ευλογίας που παρέχουν οι ΄Αγιοι 4 Μάρτυρες  σ’ολόκληρη τη Λάμπη , τις Μέλαμπες, το Ρέθυμνο και την Κρήτη .

Εντύπωση ακόμη προκάλεσε το 10/λεπτο βίντεο που προβλήθηκε με ζωντανές περί τους αγίους αφηγήσεις ηλικιωμένων του χωριού καθώς και άλλα  Μελαμπιανά εορταστικά στιγμιότυπα της μνήμης των Αγίων.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα τραγούδια των Αγίων που εκτέλεσαν και πάλι οι παραπάνω ευέλπιδες μουσικοί και τραγουδιστές , και που όπως  δήλωναν θα  θυμούνται αυτή την «παρέα» για τους Αγίους και με τους Αγίους  σ’ολόκληρη τη ζωή τους.

Σημειωτέον ότι  γραφή και μεταφορά των τραγουδιών αυτών στο πεντάγραμμο έκανε ο γνωστός και πάντα πρόθυμος σε ευγενή προσφορά μουσικοσυνθέτης κ. Μπάμπης Πραματευτάκης και η οποία είναι καταχωρημένη στο βιβλίο .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι : κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης βουλευτής Ρεθύμνου, κ.Μαρία Λιονή αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Ταταράκης Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, κ. Κωστας Δανδουλάκης και Νίκος Κακογιαννάκης περιφερειακοί σύμβουλοι,  κ. Μαν. Δριδάκης Πρόεδρος Συλλόγων Αγιοβασιλιωτών Αττικής τοπικοί πρόεδροι και άλλοι .

Τη χαρά και πνευματική ανάταση αυτής της ξεχωριστής  συνάθροισης  συμπλήρωσε το λιτό κέρασμα που προσφέρθηκε από την Ενορία προς όλους τους συμμετέχοντας  , στο δροσερό νυκτερινό περιβάλλον του αύλιου χώρου  του Πνευματικού της Κέντρου, συνάθροιση,  που είχε αφορμή  το βιβλίο της Ενορίας  και  σκοπό  την καλλίτερη γνωριμία με τους Αγίους 4 Νεομάρτυρες Γεώργιον, Αγγελή , Μανουήλ και Νικόλαον τους εκ Μελάμπων και εν Ρεθύμνη μαρτυρήσαντας .

Από την   Ενορία Μελάμπων.

 Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό και το βίντεο από την εκδήλωση. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ