Ενοικίαση κατοικιών για πρόσθετο εισόδημα

0
1954

Μια ενδιαφέρουσα πραγματικά ευκαιρία για συμπληρωματικό εισόδημα σε όσους διαθέτουν κατοικίες και θα επιθυμούσαν να τις ενοικιάσουν σε παραθεριστές- τουρίστες χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση αυτή της  ύπαρξης του ειδικού σήματος από το ΕΟΤ:

Από την 1η Νοεμβρίου 2015 έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μισθώσεις και πλέον μπορεί κανείς να εκμισθώνει ελεύθερα σε τουρίστες το ακίνητό του, κάθε είδους (μονοκατοικία, διαμέρισμα κλπ), όπου κι αν αυτό βρίσκεται, ακόμη και αν δεν διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος και χωρίς ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης (ακόμη δηλαδή και για μια διανυκτέρευση) με ανώτατη  διάρκεια μίσθωσης έως τρεις (3) μήνες ανά έτος, χωρίς την παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών (πχ. πρωινό, καθαριότητα, παροχή κλινοσκεπασμάτων κλπ.). Επιπρόσθετα διευκρινίζεται ότι για την καταχώρηση των πληροφοριακών στοιχείων της εν λόγω απλής μίσθωσης δεν απαιτείται ο ΑΦΜ του μισθωτή, αλλά καταχωρείται ο αριθμός του αλλοδαπού διαβατηρίου, η διεύθυνση και η χώρα προέλευσης.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι είναι πλέον νόμιμη η εκμίσθωση διαμερισμάτων (πχ μέσω airbnb)  με απλή μίσθωση και χωρίς την αδειοδότηση με ειδικό σήμα λειτουργίας υπό τους ακόλουθους όρους :

  1. Ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες για την καταχώρηση της σύμβασης μίσθωσης στο taxisnet και καταβάλλεται ο αντίστοιχος φόρος, όπως ισχύει για όλες τις απλές μισθώσεις. Στην ηλεκτρονική καταχώρηση, αντί του ΑΦΜ [που δεν υφίσταται], καταχωρείται ο αριθμός του αλλοδαπού διαβατηρίου, η διεύθυνση και η χώρα προέλευσης.
  2. Κατά την παροχή της εκμίσθωσης του διαμερίσματος δεν παρέχονται οποιεσδήποτε πρόσθετες υπηρεσίες, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ξενοδοχειακές (πχ. πρωινό, καθαριότητα, παροχή κλινοσκεπασμάτων κλπ.).
  3. Το σύνολο των μισθώσεων σε αλλοδαπά πρόσωπα ανά διαμέρισμα δεν πρέπει αθροιστικά να υπερβαίνει τους τρείς μήνες.

 

Πάντως σε νομοσχέδιο που θα έρθει τις προσεχείς ημέρες  προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα.

 

Οι προϋποθέσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου, έχουν ως εξής:

• O εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

• Δεν επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσοτέρων των 4 ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

• Το μίσθιο πρέπει να έχει εμβαδόν τουλάχιστον 9 τ.μ. και να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

• Το ακίνητο πρέπει να έχει λάβει όλες τις νόμιμες οικοδομικές άδειες ή να έχει «διατηρηθεί» σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

• Η μίσθωση εκάστου ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά έτος.

• Τα ακίνητα πρέπει να εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι νόμιμες μόνον εφόσον αφορούν σε τουριστικά καταλύματα οιασδήποτε λειτουργικής μορφής, εφοδιασμένα με ειδικό σήμα λειτουργίας.

Οι ιδιοκτήτες αστικών ή εξοχικών κατοικιών θα που μπορούν να νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Διαδικτύου, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό επιπλέον  εισοδήματα από ενοίκια.

 

Για επιπλέον πληροφορίες για τη διαδικασία θα πρέπει να απευθύνεστε στους λογιστές σας και στη αρμόδια ΔΟΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ