Οι Μέλαμπες εορτάζουν τους Αγίους τους

0
2202

Χρόνια Πολλά , η Χάρη Των Αγίων μας βοήθεια όλων !

Ακούστε το απολυτίκιο των Αγίων

{play}/sound/apolitikio_4_Martiron.mp3|#000000[BGCOLOR]|{/play}

Μέλαμπες

Με  θρησκευτική κατάνυξη  εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων   στις Μέλαμπες  εκεί , που ως γνωστό γεννήθηκαν , έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους ως κρυπτοχριστιανοί και πήραν την απόφαση για την μεγάλη ομολογία τους  για το υπέρ του Χριστού μαρτύριο .
Την παραμονή της εορτής εψάλλη   Πανηγυρικός  Eσπερινός και Ιερή Παράκληση  των Αγίων. Αργότερα έγινε αγρυπνία .
Την  ημέρα της εορτής  έγινε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία  με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγγελλο της Ι. Μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Πανοσιολογιότατο π. Αθανάσιο Καραχάλιο , τη συμμετοχή πολλών Ιερέων  και μεγάλου πλήθους πιστών .
Στη συνέχεια  τελέστηκε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο με ομιλητή το διδάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου .
Ακολούθησε η λιτάνευση  του  Ι. Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του χωριού.
Τέλος  στο προαύλιο της εκκλησίας  και με φόντο  τον Ψηλορείτη , το Κέντρος και τα χωριά τους και  με σύμμαχο το καλό καιρό , προσφέρθηκε το παραδοσιακό πιλάφι σε όλους τους προσκυνητές , που ήλθαν από  κοντά  και  μακριά, που ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .
Στη συνέχεια ο πανηγυρισμός  μεταφέρθηκε στα σοκάκια και τα σπίτια του χωριού με την  γνωστή Μελαμπιανή παρέα που συγκροτούσαν  μερακλήδες του χωριού -σαν μια άλλη λιτανεία  με μαντινάδες και τραγούδια –  που διαλαλούσαν τη χαρά και την ευλογία της  εορτής των τιμωμένων συντοπιτών τους Αγίων .
Ο εορτασμός έκλεισε το απόγευμα στην Πάνω Ρούγα με τον εσπερινό  της ημέρας, εις το παρεκκλήσιο  των Αγίων, που βρίσκεται στο χώρο που η παράδοση μαρτυρεί ότι υπήρχε το σπίτι ενός των Αγίων.
Γενική ήταν η αίσθηση πως  ό,τι ζήσαμε αυτό το διήμερο  ήταν δικό τους χάρισμα .
Ευχόμαστε σε όλους τους Μελαμπιανούς και μη , που όπως γνωρίζομε , τίμησαν  τους 4 Μάρτυρες στα πέρατα του κόσμου – από την Κρήτη , την Αθήνα  μέχρι και την Αυστραλία – οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να  αξιώσουν όλους μας και του χρόνου

Από την Ενορία Μελάμπων

Φωτογραφίες από τον Εσπερινό

Φωτογραφίες ανήμερα της Γιορτής

Θεία Λειτουργεία-Λιτανεία- Κέρασμα

O Εφημέριος π. Ευάγγελος Τσουρδαλάκης

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννης Βασιλάκης

 

Ηράκλειο

28η Οκτωβρίου, διπλή γιορτή  για τους όπου γης Μελαμπιανούς, έτσι και στο Ηράκλειο γιορτάσαμε τους Αγίους 4 Μάρτυρες.
Στην εκκλησιά της Παναγίας του Μασταμπά, το ένα κλήτος είναι αφιερωμένο στη χάρη τους και εκεί τιμήσαμε τους δικούς μας Αγίους. Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα με καφέ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού.
Το μεσημέρι ανανεώσαμε το ραντεβού μας σε ταβέρνα για να γλεντήσουμε  με το γνήσιο Μελαμπιανό τρόπο που μας διακρίνει και σε αυτόν πρωταγωνιστές ήταν ο Φώντας & Γιώργος Βεργαδής του Βασίλη και ο Λεωνίδας Ζωγραφάκης από το Σαχτούρια.
Στη συντροφιά μας ήταν και πολλοί καλοί φίλοι του χωριού.
Από τις Μέλαμπες μας έδωσαν τη χαρά να έρθουν ο Γιώργης Χαριτάκης, ο Γιάννης Κονσολάκης, ο Αντώνης Γερμανάκης και ο Βασιλης Βεργαδης με την οικογένεια του (στο 3ο βίντεο της ημέρας, θα απολαύσετε ένα ανερχόμενο ταλέντο σε φωνή και λύρα, τον γιο του τον Γιάννη)
Και του χρόνου να ‘μαστε καλά να τους γιορτάσουμε και η χάρη τους να βοηθά και να φωτίζει όλο τον κόσμο!

Μαρία Μιχελακάκη

Μελβούρνη Αυστραλίας

 

dsc00589

 

 

 

 

 

 

 

Διεθνοποιήθηκαν οι Τέσσερις Μάρτυρες

Όπου και αν βρίσκονται Κρητικοί και ιδιαίτερα Μελαμπιανοί η 28η Οκτωβρίου είναι μια μέρα ξεχωριστή. Γιορτάζουν τους συγχωριανούς των Άγίους και συγχρόνως την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όπως οι Άγιοι Τέσσερεις Μάρτυρες πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ορθόδοξης Πίστης μας, έτσι και πολλοί άλλοι Μελαμπιανοί, πότισαν και αυτοί με το αίμα τους το δέντρο της Λευτεριάς σε όλους τους αγώνες του Έθνους.
Αυτό πρέπει να μας παραδειγματίζει και να μας προβληματίζει στις δύσκολες μέρες που περνά σήμερα το Έθνος μας.
Οι άγιοι του χωριού μας τιμούνται σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα εδώ στη Μελβούρνη που ζουν πολλοί Μελαμπιανοί με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Εικόνες των Αγίων υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις εκκλησίες της Μελβούρνης ( 33 εκκλησίες) χάρη στην προβολή της Παγκρήτιας  Ένωσης Μελβούρνης που την έχει καθιερώσει σαν επίσημη γιορτή των Κρητών.
Οι Μελαμπιανοί της Μελβούρνης στέλνουν τις αδελφικές ευχές των σε όλους τους συχωριανούς των όπου και αν ζουν. Υγεία, ευτυχία, πρόοδο και ειρήνη.

 Μελβούρνη Αυστραλίας

Σωκ. Τσουρδαλάκης

Αθήνα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτο οι Μελαμπιανοί της Αθήνας γιόρτασαν την εορτή των Αγίων μας με μεγάλη ευλάβεια και αγάπη προς το πρόσωπο τους. Το πρωί της Δευτέρας  τελέστηκε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία στο παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στη χάρη τους, στο Βύρωνα Αττικής.

Μετά το τέλος της ακολουθίας προσφέρθηκε κέρασμα στους παρευρισκόμενους η καθιερωμένη ρακή, καθώς και μακαρονάδα με βραστό κρέας προσφορά της οικογένειας του Προέδρου του Συλλόγου Νίκο Χαριτάκη.

Στη συνέχεια το μεσημέρι στο κέντρο Κάστρο στη Δάφνη, οι Μελαμπιανοί  μαζί με Αηγαληνιώτες γλέντησαν γνήσια και παραδοσιακά με τους Κωστή Αυγουστάκη και  Γιώργο Τυροκομάκη στη λύρα και με  τους  Αντρέα Βαρβατάκη, Αλέξη Τυροκομάκη και Γιάννη Σταυρουλάκη της Πελαγίας του Καραλογιάννη  στα  λαούτα.

Οι Άγιοι βοήθεια όλων μας, και του χρόνου !

Γιάννης Σημαντηράκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ