Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων

0
2078

Ο εορτασμός της μνήμης των Αγίων 4 Μαρτύρων

στη γενέτειρα τους τις  Μέλαμπες .

 

Με  θρησκευτική κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα  εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων   στις Μέλαμπες ,  στο χωριό που ως γνωστό γεννήθηκαν οι Αγιοι , έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους ως κρυπτοχριστιανοί, και πήραν την απόφαση να αποκαλύψουν την πίστη τους στο Χριστό  με συνέπεια  να υποστούν το μαρτύριο .

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Πανηγυρικός  Eσπερινός και η Ιερή Παράκληση  των Αγίων στον περικαλλή Ιερό Ναό τους   – που είναι κτισμένος στο μέρος που οι Τέσσερις Μάρτυρες τότε  τον Ιούλιο του 1824 συνελήφθησαν από τους  Τούρκους και δέσμιοι είδαν για τελευταία φορά τις έντρομες οικογένειες  και συγχωριανούς των, παίρνοντας στη συνέχεια το δρόμο για το Ρέθυμνο και το μαρτύριο  .

Αργότερα έγινε  Αγρυπνία .

Την  ημέρα της εορτής  τελέστηκε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία με προεξάρχοντα τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, πλαισιούμενο από  τον Πρωτοσύγκελο  αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Καραχάλιο και πολλούς  Ιερείς, και με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών .

Στη συνέxεια  τελέστηκε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο, με ομιλητή εκπαιδευτικό του  Σχολείου μας .

Ακολούθησε η λιτάνευση  του  Ιερού Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του χωριού, δρόμους που και οι Άγιοι περπάτησαν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως  είχε η διέλευση της Ιερής Λιτανείας  από τα σημεία που βρίσκονται  δύο από τα σπίτια των Αγίων , τα οποία η Ενορία έχει αναπλάσει το ένα σε ιερό παρεκκλήσιο και το άλλο σε προσευχητάριο τους  .

Να σημειωθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες  συμμετείχαν και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης , η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή, ο Καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής  εις τον εσπερινό, στην  δε Θεία Λειτουργία  εκπρόσωποι του Δήμου και των κρατικών υπηρεσιών.

Τέλος  στο προαύλιο του Ναού, και με σύμμαχο  τον καλό καιρό μα κυρίως την απέραντη θέα του Ψηλορείτη, προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα –  προσφορά της Ενορίας, του Δήμου ,  και των φορέων του χωριού- σε όλους τους προσκυνητές , που και φέτος ήλθαν από  κοντά  και  μακριά, ( από όλη την Κρήτη ).

Το κέρασμα έκλεισε με τη Μελαμπιανή παρέα που αυθόρμητα και ως συνέχεια του εορτασμού σχηματίστηκε από τους  νέους  μερακλήδες του χωριού – οργανοπαίκτες και τραγουδιστές-  που  με τον τρόπο που ορίζει η παράδοση στις Μέλαμπες συμπλήρωσαν τον ευχάριστο- πνευματικό τόνο –  της ημέρας  αφιέρωμα στους Αγίους και σε όλους  που συμμετείχαν στο πανηγύρι .   Γι’αυτό και όλοι ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .

Ο εορτασμός έκλεισε για την Ενορία μας το απόγευμα στην Πάνω Ρούγα με τον Εσπερινό  της ημέρας, εις το παρεκκλήσιο  των Αγίων, –  ιερό χώρο μνημείο – που  δημιουργήθηκε για να εκφράζει αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι του χωριού για τη μεγάλη ευλογία που μονίμως τους παρέχουν οι ομοχώριοι τους Άγιοι .

Η Ενορία Μελάμπων ευχαριστεί όλους όσους έφθασαν  και φέτος στην γενέτειρα των Αγίων και συμμετείχαν στον εορτασμό τους ,  εύχεται δε τόσο σ’αυτούς όσο και  σε όλους , που  όπως ξέρουμε στα πέρατα της Ελλάδος και  του κόσμου – από την Κρήτη , την Αθήνα  μέχρι την Αυστραλία – τίμησαν και φέτος τους Αγίους 4 Μάρτυρες,  οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να  τους  αξιώσουν  και του xρόνου .

 

Από την Ενορία Μελάμπων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ