Εορτασμός Αγίων 4 Μαρτύρων Μέλαμπες Ηράκλειο Αθήνα

0
1764

Μέλαμπες

 

Με  ξεχωριστή λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη  εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων   στις Μέλαμπες ,  εκεί που ως γνωστό γεννήθηκαν , έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους ως κρυπτοχριστιανοί και πήραν την απόφαση για την μεγάλη ομολογία τους  για το υπέρ του Χριστού μαρτύριο .

 

Την παραμονή της εορτής εψάλλη   Πανηγυρικός  Eσπερινός και Ιερή Παράκληση  των Αγίων. Αργότερα έγινε αγρυπνία .

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής  έγινε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία   προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη   της Ι. Μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο , τη συμμετοxή πολλών Ιερέων  και μεγάλου πλήθους πιστών .

Στη συνέxεια  τελέστηκε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο με ομιλητή εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου .

Ακολούθησε η λιτάνευση  του  Ιερού Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του xωριού και μάλιστα στα σημεία που υπάρχουν  δύο από τις οικίες των Αγίων και που η Ενορία έχει αναπλάσει σε ιερό παρεκκλήσιο και προσευχητάριο τους αντίστοιχα .

Τέλος  στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου  , προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές , που και φέτο ήλθαν από  κοντά  και  μακριά, ( από όλη την Κρήτη ) που ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .

Ο εορτασμός έκλεισε το απόγευμα στην Πάνω Ρούγα με τον εσπερινό  της ημέρας, εις το παρεκκλήσιο  των Αγίων.

΄Ισως ο χώρος  αυτός του παρεκκλησίου, μαζί με αυτό που έγινε φέτος ,  στο μέρος το οποίο βρίσκεται το δένδρο του υπεραιωνόβιου Πρίνου, που κατά την παράδοση  είναι το σημείο που υπήρχε  οικία ενός άλλου Μάρτυρα και αναπλάσθηκε σε προσευχητάριο,  δηλώνουν αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι του χωριού από παλιά μέχρι σήμερα για τη μεγάλη ευλογία που τους παρέχουν οι ομοχώριοι τους ΄Αγιοι .

Γενική πάντως ήταν η αίσθηση πως  ό,τι ζήσαμε αυτό το διήμερο  ήταν δικό τους  δώρο .

Ευxόμαστε σε όλους τους Μελαμπιανούς και μη , που όπως γνωρίζουμε , τίμησαν και φέτο  τους 4 Μάρτυρες στα πέρατα του κόσμου – από την Κρήτη , την Αθήνα  μέχρι και την Αυτραλία – οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να  αξιώσουν όλους μας και του xρόνου .

 

Από την Ενορία Μελάμπων.

 

 

 

Ηράκλειο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΑΜΠΙΑΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ 4 ΜΑΡΤΥΡΩΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Μπορεί να μην είμαστε στις Μέλαμπες (όπως καταβάθος όλοι θα θέλαμε..!) την ημέρα της γιορτής των Αγίων μας, όμως όπως κάθε χρόνο, έτσι κ φέτος, εδώ στο Ηράκλειο τιμήσαμε τη μνήμη τους με τον καθιερωμένο εκκλησιασμό μας στην Παναγία του Μασταμπά όπου το ένα κλίτος είναι αφιερωμένο στη χάρη τους.

Πολλοί Ηρακλειώτες είναι που δεν έχουν καμία σχέση με το χωριό μας κ όμως, γνωρίζουν τους Αγίους 4 Μάρτυρες κ το τόπο που γεννηθήκαν κ ανατράφηκαν εξ αιτίας της εκκλησίας της Παναγίας κ των Ιερέων της. Κάθε χρόνο παρακολουθώντας τόσο τον Εσπερινό μα κ τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής τους, ακούγοντας τα τροπάρια τους κ το Απολυτίκιο η χαρά & η συγκίνηση μας είναι μεγάλη που υμνούνται οι Άγιοι μας κ πέρα από τις Μέλαμπες. Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ειρηναίος.

Τη ημέρα της εορτής τους, μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα του Συλλόγου μας στους Μελαμπιανούς κ όχι μόνο. Το μεσημέρι, σειρά είχε ο χορός μας, αφορμή να σμίξουμε με χωριανούς που η καθημερινότητα μας έχει απομακρύνει, κ να γλεντήσουμε όμορφα κ Μελαμπιανά! Ο Μπάμπης ο Βουλγαράκης με το συγκρότημά του ήταν κοντά μας κ μας διασκέδασε με τον καλύτερο τρόπο. Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε κ τους συγχωριανούς μας από τις Μέλαμπες κ το Ρέθυμνο, που έβαλαν το δρόμο μπροστά τους για να βρεθούν κοντά μας κ τους ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό!

Οι φωτογραφίες κ τα βίντεο που ακολουθούν δείχνουν πόσο όμορφα πραγματικά περάσαμε! Και του χρόνου να ‘μαστε καλά κ οι Άγιοι 4 Μάρτυρες να προστατεύον κ να βοηθούν όλο τον κόσμο κ εμάς!

Εκ μέρους του Δ.Σ  η πρόεδρος
Μαρία Ε. Μιχελακάκη

 

 

 

 

Αθήνα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτο οι Μελαμπιανοί της Αθήνας γιόρτασαν την εορτή των Αγίων μας με μεγάλη ευλάβεια και αγάπη προς το πρόσωπο τους.
Το πρωί της Τετάρτης 28η Οκτωβρίου  τελέστηκε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία στο παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στη χάρη τους, στο Βύρωνα Αττικής.

Μετά το τέλος της ακολουθίας προσφέρθηκε κέρασμα στους παρευρισκόμενους και η καθιερωμένη ρακή προσφορά του Συλλόγου.

Στη συνέχεια το μεσημέρι σε αίθουσα του θεάτρου Βράχων, οι Μελαμπιανοί  μαζί με Αηγαληνιώτες γλέντησαν γνήσια και παραδοσιακά με  χωριανούς μας οργανοπαίκτες.

 

Οι Άγιοι βοήθεια όλων μας, και του χρόνου !

Γιάννης Σημαντηράκης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ