Γιώργης Τρουλλινός

1
1885

Η πολιτιστική παράδοση της Κρήτης   μοιάζει με ένα κατάφυτο , καρπερό αειθαλές περβόλι που μέσα σε αυτό συναντά κανείς  τα πραγματικά σπάνια άνθη του, δηλαδή τα ήθη τα έθιμα, τη λαογραφία, το χορό  κ.ά τα οποία το συνθέτουν αλλά και το κοσμούν ταυτόχρονα.  

Κυρίαρχη  θέση  σ αυτό το περβόλι της παράδοσης , έχει η παραδοσιακή  μουσική της Κρήτης η οποία ως γνωστό  εκφράζεται από τους οργανοπαίχτες, τους χορευτές αλλά και τους τραγουδιστές της.

Αυτοί οι τελευταίοι οι τραγουδιστές της, αποτελούν τα μελωδικά  πουλιά αυτού του περβολιού που  με τη φωνή τους , κυρίως δε, με τη μουσική τέχνη τους, δίνουν μαγεία και δύναμη σ΄αυτό που διαλαλούν , δηλαδή στην μαντινάδα, με αποτέλεσμα  να φτάνει μέχρι  σε μας ,  να χαϊδεύει το αυτί μας και να  γεμίζει την ψυχή μας με απερίγραπτα αισθήματα.

Δυστυχώς οι τραγουδιστάδες  της Κρητικής  μαντινάδας  

( εκτός απ αυτούς που παίζουν μουσικό όργανο ) είναι  άγνωστοι  και  αφανείς τις περισσότερες φορές .

Ξέρομε όμως πως αυτοί είναι τα αηδόνια του κρητικού  μπαξέ , που αν και κρυμμένα στις φυλλωσιές του  , αυτά αναγνωρίζονται από το πανέμορφο και αλλιώτικο κελάηδημα τους , που μας ξεσηκώνει , μας ανασταίνει  φτάνοντας στ΄αυτιά μας  .

Ένα τέτοιο αηδόνι  ήταν ο συγχωριανός μας ο Γιώργης ο Τρουλλινός .

Στις Μέλαμπες – όπου και γεννήθηκε – αλλά και όπου αλλού βρέθηκε , τραγουδούσε και  γλεντούσε αυθεντικά, μοναδικά,  κομμάτια του Σκορδαλού, του Μουντάκη, του Χατζηδοβαγγέλη και άλλων ,  σαγηνεύοντας  την παρέα .

 Η  χαρακτηριστική ανεπανάληπτη χροιά της φωνής του , το οικογενειακό μουσικό ταλέντο του , η τέχνη του λάρυγγα  αλλά  κυρίως  η  σεμνότητα και ακεραιότητα του χαρακτήρα του,  κυριολεκτικά και χωρίς υπερβολές, σε μάγευαν σαν άρχιζε να τραγουδά τις  αγαπημένες του μαντινάδες

 

«Μελαμπιανό παλιό κρασί θα πιω να τραγουδήσω

βάσανα πίκρες και καημούς οπίσω να τα αφήσω».

 

΄Η όταν τις νύχτες  περπατούσε με την  παρέα στα σοκάκια του χωριού και ήθελε να στείλει το μήνυμα της νυχτερινής επίσκεψης στο φιλικό σπίτι – σύμφωνα με την κρατούσα Μελαμπιανή παράδοση – λέγοντας τη μαντινάδα:  

 

« Τ¨αηδόνια της ανατολής και τα πουλιά τση δύσης

ήρθανε και σου τραγουδούν και πρέπει να ξυπνήσεις»

 

 Αυτή τη μουσική παράδοση του χωριού μας  ο Γιώργης ο Τρουλλινός την αγάπησε , τη σεβάστηκε πάνω απ΄ όλα  και τη σήκωσε μαζί με πολλούς άλλους  αξιολογότατους τραγουδιστές και οργανοπαίκτες  συγχωριανούς του .

Συγχρόνως όμως  την έκανε ο ίδιος, ευρύτερα γνωστή και πιο πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια του χωριού του , όπου κι αν βρέθηκε .
Όλους τους παραπάνω ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Μελάμπων, τους  τιμά και τους ευγνωμονεί  για ότι καλό μας άφησαν.

Μας  φορτώνουν όμως   συνάμα  με ένα  ιερό  χρέος:

Αυτά που μας παρέδωσαν να τα διαφυλάξομε και να τα παραδώσομε και εμείς με τη σειρά μας  αναλλοίωτα και αμόλυντα  στην επόμενη γενιά.

 Εξαιρετικά δε τιμά   τον Γιώργη  Τρουλλινό
ως κορυφαίο κρητικό τραγουδιστή
ως σπουδαίο Μελαμπιανό  και τέλος,
ως συνεπή αγωνιστή για τα πραγματικά οράματα και τα αληθινά ιδανικά της ψυχής ………..

Τσουρδαλάκης Αντώνης

 

 

Διαβάστε το κείμενο – αφιέρωμα στις Μελαμπιανές παρέες και στο Γιώργη Τρουλλινό  με την ευκαιρία της κυκλοφορίας δύο οπτικών δίσκων απο τις  Μουσικές Εκδόσεις  “Σείστρον ” 

 

 

Δείτε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Γιώργης ο Τρουλλινός με παρέα στις Μέλαμπες στην κάτω βρύση

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γεια σας,
    Μπορείτε να γράψετε το βιογραφικό και το γενεαλογικό του δέντρο(τουλάχιστο πατέρα); Τι σχέση έχει με τον αγωνιστή Γιώργη Τρουλλινό που πεθανε λιγο μετα τον πολεμο; Φωτίστε μας λίγο παραπάνω γι αυτούς τους μερακλήδες, ωραίους ανθρώπους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ