Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες 2012

0
1454

 

Μέλαμπες 

 Με  θρησκευτική κατάνυξη  εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων   στο χωριό μας .

 

Την παραμονή της εορτής εψάλλη   Πανηγυρικός  Eσπερινός και Ιερή Παράκληση  των Αγίων. Αργότερα έγινε αγρυπνία.

Την  ημέρα της εορτής  έγινε πανηγυρική  Αρxιερατική  Θεία  Λειτουργία προεξάρχοντος του Σ/του Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων  κ. Ειρηναίου και με τη συμμετοxή πολλών Ιερέων  και μεγάλου πλήθους πιστών . Στη συνέxεια  τελέστηκε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο  και  ακολούθησε η λιτάνευση  του  Ι. Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του xωριού.

Τέλος  στο προαύλιο της εκκλησίας  και με φόντο  τον Ψηλορείτη , το Κέντρος και τα χωριά τους και  με σύμμαχο το καλό καιρό , προσφέρθηκε το παραδοσιακό πιλάφι σε όλους τους προσκυνητές τους κοντινούς  και τους μακρινούς , που ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .

Ο εορτασμός συνεχίστηκε το απόγευμα στην Πάνω Ρούγα , στο μικρό παρεκκλήσιο  των Αγίων με τον εσπερινό  της ημέρας και την βεβαιότητα ότι η   βροχή της προηγούμενης βραδιάς , η ηλιόλουστη σημερινή μέρα και γενικά ό,τι ζήσαμε αυτό το διήμερο ήταν δικά τους δώρα .

Ευxόμαστε σε όλους τους Μελαμπιανούς και μη , που όπως γνωρίζομε και θα επιβεβαιώσετε και σεις παρακάτω , τίμησαν  τους 4 Μάρτυρες στα πέρατα του κόσμου – από την Κρήτη , την Αθήνα  μέχρι και την Αυτραλία – οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να  αξιώσουν όλους μας και του xρόνου!

Δείτε το αφιέρωμα από τις Μέλαμπες

 

http://www.youtube.com/watch?v=Uh5hVCLqbxM


 

 

 

 

Αθήνα 

 Όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος Μελάμπιανών Αθήνας μαζί με πλήθος Μελαμπιανών, Κρητικών αλλά και άλλων πιστών, παρακολούθησαν την ακολουθία στο παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσάρων  Μαρτύρων στην Αθήνα.

 

Στην συνέχεια μετά το τέλος της ακολουθίας και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο εορτασμός συνεχίστηκε στο κέντρο Κρήτη.


Δείτε τα πλάνα που μας έστειλε ο Γιάννης Σημαντηράκης

 

 


 

Μελβούρνη

Την  Κυριακή  28  Οκτωβρίου  2012 στα  πλαίσια  του  ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΑΡΚΑΔΙΑ  2012  η  Παγκρήτια  Ένωση  Μελβούρνης   με  σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο,  τον Χορευτικό Όμιλο και πλήθος  Μελών πολλά  από  τα  οποία είναι  Μελαμπιανής  καταγωγής   γιόρτασαν  την διπλή  γιορτή  της  28ης  Οκτωβρίου  και   των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων  στην Ιερά Μονή της Παναγίας « ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ »  με  δοξολογία  χοροστατούντος του Επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ  και  του  Ιερού κλήρου. Αμέσως  μετά  ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο των Ηρώων  από  αντιπροσώπους  της  ομογένειας.

Μετά  το  πέρας  του  εκκλησιασμού  για  πρώτη  φορά  μετά  από αρκετά  χρόνια,  οι  Μελαμπιανοί  της  Μελβούρνης   με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, και γαμπρονυφάδες πάνω από 70 άτομα πήγαν στο Κρητικό εστιατόριο ‘‘ Κρίταμος ’’ του Σήφη Τσουρδαλάκη όπου είχαν  την ευκαιρία να γευτούν  τους   παραδοσιακούς  Κρητικούς μεζέδες  και τα πλούσια  φαγητά.  Ο  Κώστας  Τσουρδαλάκης  φανερά  συγκινημένος  έψαλε  το απολυτίκιο  των Τεσσάρων Μαρτύρων  ενώ  αμέσως μετά  απάγγειλε ποίημα σχετικό με τους Τέσσερις Μάρτυρες.  Λίγο  αργότερα  ο  Σήφης  Τσουρδαλάκης  έπιασε  την λύρα  και  με  την συνοδεία  των Μελαμπιανών  της Πρώτης Γενιάς   τραγούδησαν  μερικές μαντινάδες  σε σκοπούς  του Χατζηδοβαγγέλη.

Σκοπός  της  εκδήλωσης ήταν να  συγκεντρωθούν  χρήματα  για να βοηθήσουν και  οι  Μελαμπιανοί  της  Μελβούρνης  οικονομικά την Ενορία Μελάμπων στο θεάρεστο έργο που επιτελεί  για την ολοκλήρωση  των έργων  των σπιτιών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.  Αξίζει  να  σημειωθεί  ότι το συνολικό ποσό  που  συγκεντρώθηκε  είναι  $3,000 Αυστραλέζικα  δολάρια.

Αξίζει επίσης  να  αναφέρουμε  ότι  το  παρών  έδωσαν  οι  ακόλουθες  Μελαμπιανές   οικογένειες  με  τα  παιδιά  τους  και  τα  εγγόνια  τους  :  ( Τσουρδαλάκης  Κώστας , Τσουρδαλάκης Σωκράτης, Τσουρδαλάκης Νικόλαος, Τσιρμιρής Νικόλαος, Τσιρμιρής Μιχάλης, Τσιρμιρής Μανόλης του Δημήτρη, Καμπουράκης Γεώργιος, Καμπουράκης Δημόκριτος, Καμπουράκη Άννα, Γιαννακάκη Σιρμαλένια, και Παπαδογιάννη (Μπαγιαρτάκη) Ειρήνη, ενώ δωρεές  δόθηκαν και  από  παιδιά των  Μελαμπιανών  που  δεν  μπορούσαν   να  παραβρεθούν. ) Την όλη οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο  Αντώνης  Σωκ. Τσουρδαλάκης.


Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο Σωκράτης Τσουρδαλάκης

}

 

 

 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν  για να έχουμε πλάνα από τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Εύχομαι το παράδειγμα τους να το μιμηθούν και άλλοι .
…γιατί η ιστοσελίδα μας ενώνει !

Ο Διαχειριστής Αντώνης Τσουρδαλάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ