Οικία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων

0
2217

Στην Πάνω ρούγα  και στη γειτονιά ανάμεσα στο σπίτι του Μανόλη Σ. Κανδυλάκη και Μανόλη Γ. Χριστοφοράκη, τα δύο τελευταία  χρόνια (2011-2012) πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναδιαμόρφωσης, ερειπίου – παλαιάς οικίας  στην οποία σύμφωνα με την τοπική παράδοση κατοικούσε ο Γεώργιος,  ένας εκ των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.

Οι παρεμβάσεις στο χώρο και η δημιουργία του παρεκκλησίου έγιναν από την ενορία Μελάμπων «…σε ένδειξη σεβασμού, αγάπης και τιμής προς τους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες, για την μαρτυρημένη ευλογία και σκέπη που προσφέρουν στη γενέτειρα τους και σε κάθε πιστό που τιμά την ιερή θυσία τους και επικαλείται το Άγιο Όνομα τους….», όπως αναφέρεται σε επιγραφή στην είσοδο του παρεκκλησίου.

Ο επισκέπτης προσερχόμενος στο χώρο νοιώθει μια απέραντη ηρεμία και  ψυχική γαλήνη να τον κυριεύει. 

Αισθάνεται ότι  βρίσκεται μέσα σε μια  όαση ψυχικής και πνευματικής ανάτασης, πως ξεφεύγει από τα εγκόσμια και το παρόν και πως ταξιδεύει σε εποχές αλλοτινές, παντήχνει τους προγόνους μας,  συζητά μαζί τους, διδάσκεται και αντλεί έμπνευση και σοφία από αυτούς.

Ειδικά η κατασκευή του παρεκκλησίου εξωτερικά σε παραπέμπει σε αποθήκη-σταύλο του προπροηγούμενου αιώνα εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ιδιότητα του κρυπτοχριαστιανού που είχαν οι Άγιοι Τέσσερεις Μάρτυρες.
Πολλά είναι και τα  κρυμμένα χριστιανικά σύμβολα  που καλείται  να ανακαλύψει ο επισκέπτης κατά την εξερεύνηση του χώρου.

Έντονο είναι επίσης  το στοιχείο του « συμβολισμού » .
Ο αριθμός  «τέσσερα» ( οι 4 Άγιοι) κυριαρχεί ως κατασκευαστικό και αρχιτεκτονικό στοιχείο.

Στο χώρο εκτός των άλλων βρίσκεται υπο κατασκευή και η αίθουσα εκδηλώσεων και φιλοξενίας.

Το έργο εντάσσεται στις γενικότερες δραστηριότητες της Ενορίας Μελάμπων, ενώ ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των εργασιών έγιναν από το Βαγγέλη Ψιλάκη.

 

Κάντε κλίκ στην παρακάτω εικόνα να παρακολουθήσετε το Φώτο Ρεπορτάζ που καταγράψαμε το καλοκαίρι του 2012 

{play}/images/stories/mp3_se_arthra/coros_ekklisiastiko.mp3|[AUTOPLAY]|#000000[BGCOLOR]|[AUTOREPLAY]{/play}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ