Σεμινάρια ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ

0
2476

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμός Ηρακλείου 98,4 με αφορμή τις δράσεις Ευαισθητοποίησης του Δήμου Αγίου Βασιλείου σχετικά με το αλκοόλ – Δημοσιογράφος Αγγέλα Δουλγεράκη

«Η επιλογή που φρενάρει τα όνειρα»

«Λύνεις το πρόβλημα μόνο όταν το παραδεχτείς» λέει στον 98.4 ο καθηγητής, υπεύθυνος του τμήματος  παιδείας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου Αντώνης Τσουρδαλάκης καθώς Δήμος, Σύλλογος «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ, Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (Κ.Ο.Π.Α Κρήτης), Ερευνητικό Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνουν Σεμινάρια Ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν την χρήση Αλκοόλ, σε εφήβους και γονείς στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Τα σεμινάρια ευαισθητοποίησης απευθύνονται συγκεκριμένα σε:

Α) Επαγγελματίες Υγείας – εκπροσώπους φορέων (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, ιερείς, αστυνομικοί, εκπρόσωποι φορέων αυτοδιοίκησης –συλλόγων), με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους και οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της Πρόληψης των Προβλημάτων που Σχετίζονται με το Αλκοόλ, μέσα από την υλοποίηση Δράσεων Πρόληψης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγ. Βασιλείου, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην διάδοση της γνώσης και στην μείωση των προβλημάτων που οφείλονται στην χρήση αλκοόλ.

Β) Γονείς των μαθητών της περιφέρειας μας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους σε θέματα που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία

Προκειμένου να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος, στο σεμινάριο θα μιλήσουν εισηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων (ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευμένοι νηφάλιοι αλκοολικοί), οι οποίοι θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους γύρω από το θέμα.

Τρόπος Εγγραφής

Η αίτηση εγγραφής  να κατατεθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

α)  ηλεκτρονικά στη διεύθυνση  https://goo.gl/dBtpKy

β)  προσωπικά στο γραφείο Παιδείας  – Δημαρχείο
γ) τηλεφωνικά στο 2832340203 από 9:00 π.μ.  – 13:00 μ.μ.

Μιλώντας στον 98.4 στο πλαίσιο της πρωινής Ενημερωτικής Εκπομπής του σταθμού ο κος Τσουρδαλάκης κατέγραψε όχι μόνο τη συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των εφήβων και των οικογενειών τους αλλά και την ανταπόκριση αυτών προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ευρύτερη κοινωνία του Ρεθύμνου.

Η ψυχολόγος Ελισάβετ Σηφάκη που εργάζεται στα σχολεία του Δήμου αναφέρει ότι με την κατάλληλη προσπάθεια – προσέγγιση αλλάζουν τα δεδομένα με μικρά βήματα σε καθημερινή βάση.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που χρειάζεται την στήριξη, συνεργασία πολλών ανθρώπων : οικογένεια, φορείς υγείας, εκπαιδευτική κοινότητα, επισημαίνει η κοινωνιολόγος, κοινωνική λειτουργός και συνεργάτης του αλκοολογικού ιατρείου Κατερίνα Σφακιανάκη.

Συγκλονιστικός γι άλλη μία φορά ο Αντώνης Πουλάκης, μέλος των Κ.Ο.Π.Α με τις αναφορές – καταγραφές του από τους ίδιους τους μαθητές. Ενδεικτικό του ρόλου της οικογένειας και το περιστατικό που επικαλέστηκε με πατέρα να χτυπά το 15χρονο γιό του, που αρνήθηκε να πιεί σε γλέντι το κέρασμα κούπας κρασιού. Ο γονιός θεώρησε ότι η άρνηση του παιδιού ήταν προσβολή για τον ίδιο.

Την ελπίδα για τον τρόπο σκέψης και ζωής των εφήβων, ξεφεύγοντας από αυτό το φαύλο κύκλο της «μαγκιάς» ή της πρόωρης ενηλικίωσης δίνουν οι ίδιοι οι έφηβοι με τις μαντινάδες τους που αποστέλλουν στο Site της «Επιστροφής». (24ωρη γραμμή SOS 6947 349 344).

Μία εξ αυτών αναφέρει:
« Απου το πίνει για μαγκιά
μάγκας να μη λογάται
αφού η ζωή του ολόκληρη
απ’ το πιοτό εξαρτάται»….  

Ακούστε την συνέντευξη καθώς και τη συγκλονιστική μαρτυρία πρώην αλκοολικού

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ