Σύσκεψη για τις πυρκαγιές

0
1383

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

• Σύσταση επιτροπής για εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου

• «Ανάσα» στην περιοχή θα δώσουν σήμερα μαθητές των σχολείων Μελάμπων και Αγίας Γαλήνης μέσα από δράση αναδάσωσης

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Δήμος Αγίου Βασιλείου που είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στο φαινόμενο των μεγάλων πυρκαγιών που κάθε χρόνο εκδηλώνονται και πλήττουν την περιοχή.

Μια σειρά από καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία 25 χρόνια έχουν σαρώσει στο πέρασμά τους εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σύμφωνα μάλιστα, με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η περιοχή εμφανίζεται να είναι η πρώτη πυρόπληκτη σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Κρύα Βρύση με τη συμμετοχή φορέων και υπηρεσιών και στόχο να κατατεθούν και να αξιολογηθούν προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

150 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΑΡΩΣΕΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25ΕΤΙΑ

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι πως την περυσινή χρονιά περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου είχαν πληγεί από πυρκαγιές με αποτέλεσμα να καούν 13 χιλιάδες στρέμματα.

Στο μεταξύ, όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου Αντώνης Τσουρδαλάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η έκταση της περιοχής που πλήττεται συνήθως, με επίκεντρο πέντε χωριά, δεν ξεπερνά συνολικά τα 25 χιλιάδες στρέμματα την ίδια ώρα που τα τελευταία 25 χρόνια οι πυρκαγιές έχουν αποψιλώσει συνολικά 150 χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή πέντε φορές τα χωριά της περιοχής. Δεδομένων των αναλογιών είναι ξεκάθαρο πως το πρόβλημα έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις με τους αρμόδιους φορείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να επικεντρώνονται στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων που θα ανακουφίσουν την περιοχή. Όπως, χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Τσουρδαλάκης «Δεν θέλουμε να περιμένουμε την επόμενη πυρκαγιά, θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, συντονισμένα και αποτελεσματικά προκειμένου αν όχι να εξαλείψουμε, να περιορίσουμε στο μέγιστο βαθμό τα αρνητικά αποτελέσματα από τις πυρκαγιές».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης με πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Βασιλείου που πραγματοποιήθηκε στην Κρύα Βρύση με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, του Δασαρχείου, της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας, βρέθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Παράλληλα, κατατέθηκαν οι προτάσεις απ’ όλους τους φορείς, εξετάστηκαν οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής σε ό,τι αφορά τους τρόπους που εξελίσσεται και μεταφέρεται η πυρκαγιά, δεδομένων των ισχυρών ανέμων.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η απουσία από τη σύσκεψη των εκπροσώπων της ΔΕΗ, όπως επεσήμανε ο κ. Τσουρδαλάκης, οι οποίοι είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν, ωστόσο έστειλαν επιστολή πως αδυνατούν να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ωστόσο, δεδομένου πως μια από τις αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι και τα δίκτυα της ΔΕΗ, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου, είναι αναγκαίο να υπάρξει από πλευράς της επιχείρησης ένα σχέδιο με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου, επομένως η συμμετοχή της στο μέλλον κρίνεται επιτακτική.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, είναι γνωστό στους αρμόδιους φορείς, πως οι πυρκαγιές με επίκεντρο τα πέντε χωριά του Δήμου Αγίου Βασιλείου προκαλούνται κυρίως από τους εμπρησμούς, την αμέλεια, τα δίκτυα της ΔΕΗ αλλά και απρόβλεπτους παράγοντες. Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται και οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή και δεν είναι «σύμμαχος» αντίθετα συμβάλλουν στη ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς, κάτι που κάνει το έργο των πυροσβεστών δύσκολο. «Όλοι οι φορείς συνεισέφεραν θετικά με τις προτάσεις τους για καλύτερο συντονισμό και οργάνωση στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών.

Δεν θα σταματήσουμε εκεί, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος και πλέον οι προτάσεις αυτές πρέπει να κατατεθούν, να αξιολογηθούν και να διαμορφωθεί ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την περιοχή με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ.Ε.» ο κ. Τσουρδαλάκης.

Τα σημεία «κλειδιά», όπως τόνισε ο ίδιος, που συζητήθηκαν επίσης στη διάρκεια της συνάντησης και αποτελούν τους βασικούς άξονες είναι η πρόληψη και η κατάσβεση, η αποκατάσταση μέσω πρωτοβουλιών αναδάσωσης κ.ά., ενώ εκκρεμεί στο πλαίσιο αυτό και η σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί το ζήτημα των πυρκαγιών, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, καθώς και η «οχύρωση» των περιοχών που έχουν πληγεί.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Μετά από τα παραπάνω ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, αποφάσισε να προχωρήσει σε σύσταση μιας άτυπης επιτροπής που θα αξιολογήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν και θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός συντονισμένου ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου ώστε με τη συνδρομή φορέων και υπηρεσιών να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Πρόκειται για μια ομάδα που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Δήμου Αγίου Βασιλείου, της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου, της Αντιπεριφέρειας και της Αστυνομίας που θα εκπονήσουν ένα κοινό σχέδιο για άμεσες και μακροπρόθεσμες δράσεις.

«Η εφαρμογή για την επιτροπή ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα δούμε και θα εξετάσουμε τι μπορεί να κάνει η κάθε υπηρεσία, τι υποδομές απαιτούνται και πώς θα δράσουμε. Αυτό θα γίνει παράλληλα με τον συντονισμό και την πρόληψη που γίνεται κάθε χρόνο. Θέλουμε να υπάρξει μια ειδική μέριμνα για την περιοχή» ανέφερε ο κ. Τσουρδαλάκης.

ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κ. Νίκος Βότσογλου, μετά τη χθεσινή σύσκεψη επεσήμανε, μιλώντας στην «Κ.Ε.» πως η Αντιπεριφέρεια και το τμήμα πολιτικής προστασίας θα συμβάλλει ενεργά «σε ένα πρακτικό και όχι θεωρητικό σχέδιο εστιασμένο στις περιοχές Κρύας Βρύσης-Μελάμπων-Σαχτουρίων που βρίσκονται στη δίνη των πυρκαγιών και απαιτούν στοχευμένες ενέργειες πρόληψης και καταστολής».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ομάδα εργασίας που θα συσταθεί στον δήμο και επεσήμανε πως οι άμεσες ενέργειες στις οποίες θα εστιάσει, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, είναι η καλύτερη οργάνωση και συντονισμός των εθελοντών για τον εντοπισμό των πυρκαγιών, η συντήρηση των δεξαμενών και των κρουνών που είναι καθοριστικά για το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών. Στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό βρίσκονται κυρίως οι υποδομές με την κατασκευή δικτύου άρδευσης, τη συντήρηση και επέκταση δικτύων και δεξαμενών νερού αλλά και η βελτίωση του σχεδιασμού των θέσεων των δυνάμεων της Πυροσβεστική και των εθελοντών στη διάρκεια του έργου κατάσβεσης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πολλά υποσχόμενη είναι η νέα γενιά της περιοχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου με τους μαθητές να στέλνουν μήνυμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας προς κάθε κατεύθυνση.

Σήμερα, στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν αναδάσωση εντός και πέριξ των σχολείων των Μελάμπων και της Αγίας Γαλήνης αλλά και των οικισμών τους. 
Την πρωτοβουλία που έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό στόχο στηρίζει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου στέλνοντας το μήνυμα για προστασία του περιβάλλοντος που άλλωστε αποτελεί το σημαντικότερο κληροδότημα για τη νέα γενιά. «Οι νέοι και οι μαθητές ανέκαθεν είχαν αισθήματα και υλοποιούσαν δράσεις υποστηρικτικές για το περιβάλλον. Όμως η περιοχή μας, τα παιδιά των σχολείων για έναν επιπλέον λόγο, επειδή φέτος βίωσαν αυτό που δημιουργείται κατά την εξέλιξη και αναζωπύρωση μιας πυρκαγιάς, βίωσαν αυτό το πολύ άσχημο συναίσθημα. Επηρεασμένα και από αυτό οδηγούνται στην εν λόγω δράση με διπλό στόχο. Πρώτον η ουσία, δηλαδή να βοηθήσουν στην ανασύσταση και αναζωογόνηση του περιβάλλοντος της υπαίθρου. Ο δεύτερος λόγος είναι καθαρά συμβολικός προκειμένου να θυμίσουν σε εμάς τους μεγαλύτερους ότι το περιβάλλον που αυτή τη στιγμή εμείς διαχειριζόμαστε ουσιαστικά είναι κάτι το οποίο τους ανήκει» ανέφερε ο κ. Τσουρδαλάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ