«Την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις»

0
1590

Με την παραπάνω φράση  του Οδυσσέα Ελύτη ως μήνυμα, πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με επιτυχία η αναδάσωση από τους μαθητές των σχολείων της πυρόπληκτης περιοχής Μελάμπων- Αγία Γαλήνης.

 

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 10.00 περίπου το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες,  στη διάρκεια των οποίων οι μαθητές φύτεψαν δένδρα και φυτά στους ανοιχτούς χώρους των σχολείων και των οικισμών τους. Η  χαρά και ο ενθουσιασμός σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν έκδηλα στα πρόσωπα τους!

Τα παιδιά με την δράση τους αυτή συμβάλουν  στην ανασύσταση και αναζωογόνηση της πυρόπληκτης περιοχής, μια και έγινε  λίγους μήνες μετά από μια  ακόμα μεγάλη πυρκαγιά και η οποία υποβάθμισε  τόσο το φυσικό της πλούτο όσο  και τις παραγωγικές  πηγές.

Τα παιδιά την μέρα αυτή  έδωσαν το καλύτερο παράδειγμα περιβαλλοντικής συνείδησης και  ευαισθησίας ενώ παράλληλα έστειλαν και σαφέστατα-ισχυρά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Προσδιόρισαν με σαφή τρόπο   το πώς οραματίζονται, πως επιθυμούν  το «Μέλλον» του τόπου τους εκφράζοντας παράλληλα και μια απαίτηση. Απαίτηση η οποία φορτώνει  με σοβαρές ευθύνες όλους εμάς αυτοδιοίκηση, φορείς και πολιτεία που διαχειριζόμαστε καταστάσεις σήμερα, και μας υποχρεώνουν να πάρουμε μέτρα  άμεσα και αποτελεσματικά τόσο για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος όσο και για την αποκατάσταση του.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην περιοχή αυτή των πέντε χωριών συνολικής έκτασης όχι πάνω από 40 χιλ στρέμματα τα τελευταία 20 χρόνια  έχουν καεί συνολικά και από επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές πάνω από 100 χιλ στρέμματα χορτολιβαδικής και γεωργικής γής κυρίως ελιές, ενώ έχουν εκδηλωθεί συνολικά 90 περίπου μικρές ή μεγάλες πυρκαγιές, στοιχεία που αποδίδουν στην περιοχή  θλιβερή πρωτιά  όσον αφορά στην  επαναληπτικότητα  και στην καταστροφικότητα των πυρκαγιών .

Αντώνης Τσουρδαλάκης

 

 

Powered by flickr embed.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ