Θυρανοίξεια Ι.Ν. Αναλήψεως του Κυρίου

0
2676

Ξεχωριστές, κατανυκτικές στιγμές  ζήσαμε  , όλοι όσοι βρεθήκαμε  στην τοποθεσία που μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε ως  Κυλιστρίδι και που από τώρα και στο εξής  μπορούμε να την λέμε Ανάληψη του Κυρίου από το ομώνυμο εξωκκλήσι που υπάρχει πλέον και δεσπόζει,   σε ολόκληρο  τον κόλπο της Μεσσαράς και τη νότια πλαγιά του βουνού μας,  τη Βουβάλα και που την ημέρα της εορτής της Αναλήψεως τελέσαμε με την ευλογία του Μητροπολίτη μας Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων την ακολουθία των Θυρανοιξίων και την πρώτη Θεία Λειτουργία του.

Η κατασκευή του εξωκκλησίου  ως γνωστό έγινε με την πρωτοβουλία  του Αριστείδη Μπαγιαρτάκη και την οικονομική στήριξη πολλών πιστών Μελαμπιανών και μη . Ο σχεδιασμός και η  επίβλεψη ήταν του Βαγγέλη του Ψυλλάκη.

Γνωστός για τις απλές, πρωτότυπες, αλλά πολύ εντυπωσιακές ιδέες του ο δοκιμασμένος για τις ικανότητες  του  Βαγγέλης  , κατάφερε να δώσει πνεύμα και ζωή, χρώμα και ομορφιά σε ένα τόπο , που ο βοριάς και  οι τοπικές  καιρικές συνθήκες  τον έκαναν αφιλόξενο, που δεν σε προκαλούσε να τον προσέξεις.

Τώρα όμως με το εκκλησάκι αυτό σε προσελκύει και σε προσκαλεί να σταθείς να δεις, να μπεις μέσα , να ανάψεις το  κερί σου στη χάρη του Χριστού, να μείνεις με τον εαυτό σου και το Θεό – όπως σε κάθε χριστιανικό εξωκκλήσι – και να ζήσεις την πνευματική ανάταση.  Να καταλάβεις τους συμβολισμούς των αρχιτεκτονικών στοιχείων, των εικόνων,  του τέμπλου, του πλατύ τρούλου στις μικρές διαστάσεις  του ναού, που μετατρέπεται σε μεγάλη θεϊκή αγκαλιά , που σε καλούν να αφεθείς για να σου προσφέρουν γαλήνη, ψυχικό στηριγμό, την «καλή αλλοίωση» του Ευαγγελίου.

Αλλά και έξω  βγαίνοντας δοκιμάζεις μοναδική έκπληξη και ικανοποίηση, λες και βρίσκεσαι σε μεγάλο ψηλό μπαλκόνι  από το οποίο βλέπεις όλη τη Μεσσαρά και το Λυβικό Πέλαγος , που  συνεπαίρνουν τη  σκέψη και το νου σου σε ένα ευχάριστο ταξίδι στη στεριά και τη θάλασσα, στο σήμερα και το χθες, για να συναντήσεις παλιούς ανθρώπους πρωταγωνιστές σε ρόλους και δράσεις αλλιώτικες, ευλογημένες, ανθρώπινες .

Το 14ο εξωκκλήσι της Ενορίας μας από τις 21 του Μάη είναι γεγονός . Το πολυπληθές εκκλησίασμα που συμμετείχε στη Λειτουργία μιλούσε για όλα τα παραπάνω και δεν έκρυβε την ικανοποίηση και το θαυμασμό του .

Η Ενορία Μελάμπων ευχαριστεί τον κτήτορα, τους δωρητές και το σχεδιαστή καθώς και κείνους που φρόντισαν την παρασκευή και προσφορά του εορταστικού κεράσματος  και εύχεται όπως η χάρη του Αναληφθέντος εις Ουρανούς Κυρίου μας να έρχεται στη ζωή τους και ζωή  μας ως ευλογία και δύναμη για τη δική μας πνευματική άνοδο και πρόοδο.

Ο Εφημέριος της Ενορίας

Π. Βαγγέλης Τσουρδαλάκης

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και  βίντεο αποτύπωσε  και παρουσιάζει η συνεργάτιδα μας Μαρία Μιχελακάκη

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ