Η ημέρα εορτασμού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων

0
2412

Με  ξεχωριστή λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη  εορτάστηκε και φέτος η μνήμη  των  Αγίων  Τεσσάρων  Μαρτύρων   στις Μέλαμπες ,  εκεί που ως γνωστό γεννήθηκαν , έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους ως κρυπτοχριστιανοί και πήραν την απόφαση για την μεγάλη ομολογία τους  για το υπέρ του Χριστού μαρτύριο .

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε  Πανηγυρικός  Eσπερινός και Ιερή Παράκληση  των Αγίων. Αργότερα έγινε αγρυπνία .

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής  τελέστηκε πανηγυρική    Θεία  Λειτουργία με προεξάρχοντα τον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, πλαισιούμενο από  τον Πρωτοσύγκελο  αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Καραχάλιο και άλλους Ιερείς, και με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών .

Στη συνέχεια  τελέστηκε  Δοξολογία  για την εθνική επέτειο με ομιλητή εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου .

Ακολούθησε η λιτάνευση  του  Ιερού Λειψάνου  των Αγίων  στους δρόμους του χωριού και μάλιστα στα σημεία που βρίσκονται  δύο από τα σπίτια των Αγίων , τα οποία η Ενορία έχει αναπλάσει σε ιερό παρεκκλήσιο και προσευχητάριο τους αντίστοιχα .

Να σημειωθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες  συμμετείχαν και ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ Γιάννης Κεφαλογιάννης , η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή, ο Περιφεριεακός σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκη, εις τον εσπερινό, στην  δε Θεία Λειτουργία , ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Κακογιαννάκης, , εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του ΔΣ Αγίου Βασιλείου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαχτουρίων Χαραλαμπάκης Γιάννης κ.ά.

Τέλος  στο προαύλιο του Ναού, και με σύμμαχο τόσο τον καλό καιρό, όσο και την απέραντη θέα του Ψηλορείτη, προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές , που και φέτο ήλθαν από  κοντά  και  μακριά, ( από όλη την Κρήτη ) που ευχαριστώντας  εύχονταν και του χρόνου .

Ο εορτασμός έκλεισε για την Ενορία μας το απόγευμα στην Πάνω Ρούγα με τον εσπερινό  της ημέρας, εις το παρεκκλήσιο  των Αγίων, ιερός χώρος – μνημείο – που δημιουργήθηκε πρόσφατα για να  εκφράζει αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι του χωριού για τη μεγάλη ευλογία που τους παρέχουν οι ομοχώριοι τους ΄Αγιοι .

Γενική πάντως ήταν η αίσθηση πως  ό,τι ζήσαμε αυτό το διήμερο  ήταν δικό τους  δώρο .

Ευχόμαστε σε όλους τους Μελαμπιανούς και μη , που όπως γνωρίζουμε , τίμησαν και φέτο  τους 4 Μάρτυρες στα πέρατα του κόσμου – από την Κρήτη , την Αθήνα  μέχρι και την Αυστραλία – οι Άγιοι να είναι βοήθεια τους και να  αξιώσουν όλους μας και του χρόνου .

 

Από την Ενορία Μελάμπων.

 

Πανηγυρικός 28ης Οκτωβρίου  2018

(από την εκπ/κο του δημοτικού σχολείου κα Παπουτσάκη) 

Γιορτάζουμε σήμερα μια μεγάλη επέτειο, έναν σταθμό της ιστορίας μας. Γιορτάζουμε το ΟΧΙ, ημέρα μνήμης για τους ήρωες που δοκιμάστηκαν και θυσιάστηκαν με εθνική ομοψυχία και πίστη, συνάρθρωσαν, υπερβατικά, μια υπέροχη στάση στις πανανθρώπινες επάλξεις αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία αλλά και η εθνική υπερηφάνεια.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που γιορτάζουν τις ημέρες λήξης των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, η Ελλάδα έχει καθιερώσει ως εθνική εορτή αποκλειστικά την είσοδο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την έναρξη δηλαδή του ελληνοϊταλικού πολέμου. Όλες οι µεγάλες εθνικές επέτειοι στην Ελλάδα συνδέονται µε την έναρξη και όχι µε το αποτέλεσµα ενός αγώνα, µε την ικανότητα δηλαδή του έθνους να εξεγείρεται απέναντι στη σκλαβιά και τον φασισµό.

Σήμερα συμπληρώνονται 78 χρόνια από εκείνη τη μακρινή Δευτέρα 28 Οκτωβρίου του 1940, που η Ελλάδα αρνήθηκε να υποταχθεί στους εκβιασμούς και να παραδοθεί στα στρατεύματα μιας φασιστικής κυβέρνησης. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη αρχίσει και η Ελλάδα αναγκάστηκε να εμπλακεί στη δίνη αυτού του τρομακτικού πολέμου. Στις συγκλονιστικά δύσκολες μέρες για τον τόπο μας που ακολούθησαν την 28η Οκτωβρίου του 1940, με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη γερμανική επίθεση και την επιβολή της ζοφερής τριπλής κατοχής, παρά τις μαρτυρικές δοκιμασίες, τις θυσίες, τις απώλειες και το τραύμα του εμφυλίου που ακολούθησε, ο λαός με τη στάση του βγήκε ουσιαστικά νικητής, δικαιωμένος ιστορικά και καταξιωμένος ηθικά.

Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με μικρή στρατιωτική δύναμη κι ένας λαός με μύρια βάσανα από τη δική του Μεταξική δικτατορία… Κι όμως τα κατάφερε. Η ανίκητη ως τότε στρατιωτική μηχανή του φασιστικού άξονα υποχώρησε. Ο λαός μας γνώριζε τι σημαίνει φασισμός, τι θα πει σκλαβιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πατριωτισμός που θριάμβευσε στη μάχη της Κρήτης, με τον αυθόρμητο και ακαθοδήγητο αγώνα του Κρητικού λαού.

Το ΟΧΙ του λαού μας πήγε την ιστορία ένα βήμα μπροστά, γιατί γέννησε ένα από τα μεγαλύτερα ΝΑΙ: το Ναι στην Εθνική Αντίσταση. Μέσα σε λίγους μήνες χιλιάδες Έλληνες οργανώθηκαν στην Αντίσταση. Εντάχθηκαν στις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ, το μεγαλύτερο αντάρτικο στην Ευρώπη, εναντιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στους κατακτητές.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο πατριωτικός αγώνας των Ελλήνων διασταυρωνόταν με τον αντιφασισμό και τον αγώνα για την ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού είχε συνείδηση ότι δεν πολεμά απλώς ενάντια στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά και ενάντια στον φασισμό – ναζισμό που ακύρωνε τις ανθρωπιστικές αξίες.

Στις μέρες μας αναρωτιέται κανείς: «Γιατί βλέπουμε το σύμβολο του ναζισμού να ξανανεβαίνει στα νεανικά μπράτσα; Δεν ξέρουν οι νέοι τι συμβολίζει;». Το σύμβολο του ναζισμού ήταν αυτό που αιματοκύλησε τον κόσμο, έστειλε τους παππούδες μας στα κρεματόρια του Νταχάου και του Άουσβιτς. Ο ναζισμός εκτέλεσε γυναικόπαιδα στα Καλάβρυτα και το Δίστομο, αγωνιστές στην Κοκκινιά και τη Καισαριανή. Ο ναζισμός διέπραξε θηριωδίες σε βάρος γυναικών και άμαχου πληθυσμού στα οκτώ χωριά του Κέντρους στους δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου και στην Καλή Συκιά στα νότια του Ρεθύμνου. Ο ναζισμός έκαψε χωριά και αποδεκάτισε πόλεις από την πείνα.

Η επέτειος που τιμούμε σήμερα ας είναι, λοιπόν, η αφορμή να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε για τον φασισμό που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αναβιώνει με διάφορες μορφές, απειλώντας θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά και για την ευθύνη μας να αντισταθούμε. Το παράδειγμα των ανθρώπων εκείνων, απλών καθημερινών ανθρώπων που η ιστορία τους έσπρωξε στο προσκήνιο και μέσα σε αντίξοες συνθήκες νίκησαν τον φόβο, αντιστάθηκαν, διακινδύνευσαν και οραματίστηκαν, πρέπει να είναι για μας μια συνεχής υπενθύμιση για το πόσα πολλά τους οφείλουμε ώστε να μπορούμε σήμερα να ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία που κατακτήθηκε με τους αγώνες τόσων πολλών.

Έχουμε χρέος όλοι μας να μεταδώσουμε στα παιδιά τα ιστορικά γεγονότα και μέσα από αυτά να τους εμφυσήσουμε την αγάπη  για την ελευθερία και την ειρήνη, την αλληλεγγύη, αλλά και τον σεβασμό στα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας. Τα παιδιά να νιώσουν ότι ο πόλεμος είναι η μεγαλύτερη συμφορά. Τους πιο καταστρεπτικούς και απάνθρωπους πολέμους τους έκαναν τα φασιστικά καθεστώτα. Φασισμός τότε και τώρα και στο μέλλον σημαίνει καταπίεση, ρατσισμός, δυστυχία, πόλεμος. Γι’ αυτό ας ρίξουμε μια ματιά στο τότε και ας διδαχτούμε για το σήμερα. Ας πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στον φασισμό, ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην αδικία, ΟΧΙ στην τυραννία, ΟΧΙ στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ